01/03/11 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Кандил - свободната територия на кюрдите

Лидерът на кюрдите в Кандил Мурат Карайълан. Снимка: хабер

Високо в скалистите планини по северната граница на Ирак, където мъже (а в този случай жени) с оръжия отдавна действат извън контрола на което и да било правителство, Мурат Карайълан изглежда по-заинтересован от преследване на мира, отколкото на войната, която води срещу Турция. “Не сме слаби,” каза в интервю Карайълан в това село, където той и неговите бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) представляват местния закон въпреки твърденията на официалните власти за противното. “Нашите младежи са винаги готови, войнствени и с буйна кръв, но ние искаме да разрешим кюрдския въпрос като един национален въпрос, народен въпрос, не с оръжия, а по пътя на диалога”.

Мнозина се съмняват в искреността на Карайълан, особено в Турция. Ожесточената борба на партията продължи повече от четвърт век и струва живота на 40 хиляди души. Сега обаче, може би повече от преди, има признаци, че войната може да е достигнала своя завършек. А това поставя Карайълан - знаменит въстаник, борещ се срещу потисничеството, или командир на терористи и наркотрафиканти, в центъра на различен вид офанзива. Той води делото за права на кюрдите в Турция чрез уговорени тайно, макар и не точно в пълна секретност, интервюта от редута си в планината, предизвиквайки властите от двете страни на границата, които биха предпочели той да потъне в неизвестност. “Кюрдският народ е древен народ в света,” каза той. “Всички национални и лингвистични права на кюрдите се отричат. Целта ни е да получим тези права”.

Партията на Карайълан, определена отдавна за терористична организация, а в САЩ от миналата година и за организация, осъществяваща наркотрафик, обяви примирие и вече го удължи и през новата година. Независимо дали умишлено или под натиск, партията намали собствените си политически искания под влиянието на дълбоките политически и икономически промени, настъпили в Турция и Ирак. Карайълан вече не призовава за отделна кюрдска държава, а за известна степен на автономия в Турция, вдъхновена от, но все пак значително по-ограничена от федералната система, която кюрдите установиха за себе си в Ирак след американската инвазия през 2003 г.

Кюрдските лидери на Ирак, нетърпеливи да разширят търговията и трансграничното сътрудничество, подкрепиха усилията за прекратяване на сраженията, предлагайки за пример своя собствен модел на самоопределение и нарастващия просперитет. Макар и официалните представители в Турция да изключват преговори директно с ПКК, според представители в Ирак и Турция, посредници водят тайни преговори за обсъждане на възможността за постигане на траен мир.

Присъствието на ПКК дълго време беше дразнител в отношенията, предизвиквайки трансгранични рейдове и въздушни нападения, за последно през лятото. Въпреки това все повече изглежда, че този проблем е преодолим. “Продължаваме да напомняме на всички: Насилието няма да е пътят за разрешаване на този въпрос,” каза Бархам Салих, премиер на регионалното кюрдско правителство в Северен Ирак. Иракските кюрди “знаят отношенията ни с Турция,” добави Салих. Опитът на кюрдите от демократизирането на Ирак, макар и не демократична система в пълния смисъл, “разсейва представата, че кюрдите са дестабилизиращ елемент в тази част на света,” заяви той. “Не е нужно да сме залостени в конфликти от миналото,” каза още Салих.

Карайълан е словоохотлив мъж, едър, но в добра форма, с мустаци, спретнато облечен в ушита по поръчка маслинено сива униформа, каквато носят бойците на организацията. Миналото му е достатъчно мъгливо, за да има две дати на раждане, определящи възрастта му на 56 или 60 години, в официалната документация за терористите на министерството на финансите на САЩ. Той е установеният командир на ПКК откакто харизматичният й основател Абдуллах Йоджалан беше заловен през 1999 г., осъден и изпратен в затвор на остров в Мраморно море.

Ръководството на ПКК се премести в Кандил ...

Публикувана на 01/03/11 22:26 http://e-vestnik.bg/10752/kandil-svobodnata-teritoriya-na-kyurdite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване