01/03/11 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Препъва ли еврото Източна Европа?

Асошиейтед прес

Звън на камбани и фойерверки пронизаха нощното небе над Братислава преди две години, когато Словакия празнуваше не само Новата година, но и дългоочакваното си присъединяване към клуба на страните, които използват единната европейска валута - еврото.

През последните дни на 2010 г., след като дълговата криза наложи необходимостта Гърция и Ирландия да бъдат спасявани и да бъдат въведени болезнени мерки за икономии в целия континент, е ясно едно - при новогодишните празненства тази година радостта нямаше нищо общо с принадлежността към еврозоната.

Някогашната гордост на страната от факта, че стана първата от бившия комунистически блок, която прие еврото, бе помрачена от усещането на отговорностите, които съпътстват споделянето на общата европейска валута. Преди две години еврото се възприемаше като сигурно пристанище на финансова стабилност, застраховка срещу неконтролируеми колебания в курсовете на националните валути, които биха могли да изведат от строя държавния бюджет и да застрашат икономическия растеж. За Словакия то бе и знак за достигане до клуба на проспериращите страни от Европейския съюз по-малко от две десетилетия след разкъсването на желязната завеса.

Сега, когато страните от еврозоната са призовани да спасяват други страни, затиснати от дългове, а има риск “заразата” да се разпространи извън Ирландия и Гърция, приемането на единната валута вече не е водещ приоритет за бившите комунистически страни, които все още са извън еврозоната. А новоприсъединилите се, като Словакия, приемат еврото вече като товар, а не като благословия.

“Изглежда, че ни разрешиха да се присъединим само за да плащаме техните дългове”, казва Петра Харгасова, 22-годишна студентка по икономика, която държи с две ръце чаша греяно вино, опитвайки се да прогони студа на Коледния базар в Братислава. Някои словашки лидери дори търсят начин за излизане от еврозоната. С неотдавнашен коментар за бизнес всекидневника “Хосподарске новини” председателят на парламента Рихард Шулик предизвика вълнение сред вече изнервената еврозона, твърдейки, че Словакия трябва да бъде готова да се откаже от еврото и да се върне към националната си валута.

Министерството на финансите бързо опроверга тези твърдения, а експерти посочиха, че бързият ход, предложен от Шулик, вероятно ще има обратен ефект. Икономистът Николас Верон от брюкселския институт Bruegel заяви, че напускането на еврозоната “ще има разрушителен икономически ефект” върху страната.

От друга страна обаче, отхвърлянето на еврото би дало възможност на Словакия да обезцени националната си валута, което пък би повишило търговската й конкурентоспособност спрямо страните от еврозоната, борещи се с цената на спасителните планове и затягащи собствените си колани. Инвеститорите обаче най-вероятно ще накажат дезертьорите, оттегляйки се заради страха, че активите им, номинирани в евро, ще бъдат обърнати в крони и ще се обезценят. Подобна тенденция би могла да доведе до финансов колапс за въвлечените държави.

“Антиевро” нагласите остават силни в страната, която през 2010 г. се противопостави на партньорите си, отказвайки да внесе дела си от 800 милиона евро от спасителния план за 110 милиарда евро за Гърция. “Всеки с чувство за реалност може да види, че системата е болна”, отбелязва Матус Позванк, анализатор от фондация F.A.Hayek Foundation - консервативен институт в Братислава. Според експерта опитите за спасяване на Атина са лекомислни, “тъй като фалитът на Гърция е неизбежен”.

При евроскептицизма, който се разпространява по най-горните правителствени етажи, Словакия е сред държавите, които най-гръмогласно настояват за нови правила, чрез които частните инвеститори, а не само данъкоплатците, да бъдат задължени да платят своя дял. Обект на споровете е механизмът за стабилизиране на еврозоната, който трябва да прехвърли върху частните инвеститори част от бремето на спасителните планове за страна, за която има подозрение, че може да стигне до фалит.

“Отказахме да платим дела си за спасяването на Гърция основно защото бяхме против да плащат само данъкоплатците”, каза ...

Публикувана на 01/03/11 22:31 http://e-vestnik.bg/10755/prepava-li-evroto-iztochna-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване