01/05/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Гражданин осъди прокуратурата. А държавата кога ще го направи?

Едвин Сугарев

Това вече наистина е прецедент. Недосегаемата досега прокуратура е осъдена да плати 1000 лв. обезщетение за това, че е нарушила правата на ливански гражданин, постоянно пребиваващ в България и ползващ се с всички права на българските такива.

По-точно: нарушено е правото му на свободно придвижване, като е наложена рестрикция за преминаване на границата – по повод водено срещу него съдебно дело, но за леко престъпление, за което законът не предвижда подобна мярка.

Първият важен аспект на този прецедент се състои в отговора на въпроса – кой закон? Отговорът е: прокуратурата е осъдена да плати обещетение според правните норми на Европейския съюз, а не според българските такива, където подобна хипотеза отсъства. Същите имат предимство пред българските нормативни актове – и го имат вече от три години насам.

Следователно всеки, чиито права като гражданин на ЕС са нарушени, би могъл да съди държавата (не само прокуратурата, но и съда, правителството, Народното събрание, местната власт и съответните техни институции). Нека сега някой се опита да отговори на въпроса – а защо след като три години такава възможност съществува, това е първият прецедент, при който това наше право като граждани на ЕС се реализира? И защо гражданинът, който го реализира, е ливанец, а не българин?

Ако вземем само този много конкретен и частен казус: колко българи са били задържани на границата, защото не са покрили някакви там сметки – примерно не са си платили парното? Проблемът е, че казусите са много. Колко българи например са били задължавани да плащат за услуга, която не са искали и де факто не са консумирали – например защото тръбите на същото това парно минават през техния апартамент? Колко са попадали в клопката на разни договори – като например тези на мобилните оператори, според които договорът автоматично се подновява, а ако искаш да го прекратиш, трябва или да платиш “наказателна” такса в размер на няколкостотин лева, или да внесеш собстеноръчно писмо с молба за такова прекратяване точно един месец преди изтичане на срока на договора – при положение, че в практиката на ЕС изобщо няма такова “автоматично” подновяване? Колко българи плащат за една и съща услуга различни пари – примерно защото са имали нещастието да живеят в центъра на столицата, а не в село Долно Нанагорнище?

Към всичко това се добавя и още един въпрос: познават ли българите изобщо тези си граждански права, получени въз основа на европейското законодателство – и ако ги знаят, то защо не ги използват? Знаят ли например, че има колективни граждански искове, с които хиляди заинтересовени могат да бъдат представлявани от един адвокатски колектив – и да заведат дело срещу феодалната Топлофикация или срещу местното електроразпределително дружество? И дали въпросния прецедент е такъв само защото някой чак сега се е сетил да съди прокуратурата – или мнозина са опитвали, но съдът си е правил оглушки за европейската норма?

Вторият аспект на споменатия прецедент е доста по-драматичен. Добре – един ливанец успя да осъди българската прокуратура пред български съд – но държавата кога ще го направи? Дава ли си тя изобщо сметка за нанесените от тази институция щети (а също и от самия съд, от следствието, от българското правораздаване като цяло) – и за неизлечимата психологическа травма, нанесена на обществото ни през годините на прехода – когато от ден на ден ставаше все по-безпощадно ясно, че в страната ни няма правосъдие?

През споменатия период българската прокуратура беше замесена в много прецеденти, драматични и дори абсурдни по своята същност. Видяхме главен прокурор, който очевидно имаше проблеми с психическото си здраве. Видяхме как прокурори, които нарушават закона и срещу които в други държави са започнати наказателни производства, остават безцеремонно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване