01/05/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Отново “затворници на съвестта” в Русия

Борис Немцов в ареста. Направена тайно снимка се разпространява от руски правозащитници

Затворници на съвестта нарече “Амнести интернешънъл” руските опозиционери, арестувани след митинга на Триумфалния площад в Москва, информира сайтът “Правда.ру”. “Задържането и административният арест на трима души - Иля Яшин, Константин Косякин и Борис Немцов, е нарушение на човешките права. “Амнести интернешънъл” ги смята за затворници на съвестта, задържани единствено защото мирно са осъществили своето право на свобода на събранията и свобода на изразяване на мнения”, цитира изданието Сергей Никитин, шеф на руския клон на организацията

В началото на януари московски съд осъди на административен арест от пет до 15 денонощия лидери на руски опозиционни движения, сред които и Немцов - бивш премиер, днес съпредседател на опозиционното движение “Солидарност”, за участие в неразрешения митинг на 31 декември в защита на конституционното право за свобода на събранията. Немцов бе осъден на 15 дни затвор за “неподчинение на силите на реда”.

САЩ критикуваха Русия за арестуването на близо 120 демонстранти, призовали в петък за политически реформи на протести в Москва и Санкт Петербург, отбелязват руски медии.

“Преди няколко месеца бяхме зарадвани, че московските власти са променили предишната политика и са разрешили мирните демонстрации на всеки 31-и ден от месеца. В тази връзка бяхме учудени, когато научихме, че демонстранти са били арестувани на 31 декември”, цитира мрежовото издание “Ежедневний журнал” изявление на Белия дом. Според публикацията, документът е подписан от Майк Хамър, прессекретар на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Борис Немцов и някои други са осъдени на продължително лишаване от свобода заради упражняване на конституционните им права, се изтъква в изявлението. “Президентът Барак Обама се срещна с Борис Немцов в Москва през юли 2009 г. и все още е възхитен от дейността му, съдействаща за развитие на демокрацията в Русия”, добавя Майк Хамър.

Немцов смята да обжалва присъдата. Той нарече съдебното решение “гавра със здравия разум” и подчерта, че смята делото за “абсолютно поръчково”, съобщи електронният в. “Газета”, цитиран от Росбалт.

Арестът на опозиционера възмути мнозина негови бивши и днешни съратници, отбелязва агенцията. Тя цитира правозащитника Лев Пономарьов, според когото ставало дума за “разправа” и руските власти съзнателно провокирали последвалата негативна реакция на Запада. “С ръцете на десните сили Кремъл вкарва опозицията в дълбока нелегалност”, пише интернет изданието “Свободная преса”.

От гледна точка на европейската практика не е правилно да се определят като погром или бунт сблъсъците между руски националисти и милицията в Москва през декември, при които пострадаха хора от кавказки републики, смята руски политолог, цитиран в материала. При погром се рушат магазини, учреждения, подпалват се сгради, извършват се убийства и изнасилвания.

А в Москва специалните сили на милицията ОМОН бяха замервани със снежни топки и играчки за елха - това е по-скоро нещо от категорията “модерно изкуство”. Отгоре предоставиха на националистите възможност да се съберат и да сплашат всички, твърди Александър Тарасов, директор на Центъра за нова социология “Феникс”. Според него властта е целяла с това да внуши, че “наоколо е пълно с погромаджии”, за да представя като погроми всички несанкционирани митинги и да не бъде упреквана в несъразмерна жестокост.

Пропагандната машина въздейства върху “неграмотните хора, които не разбират нещата и може да им бъдат внушени предразсъдъци”, уточнява експертът. “Сега всички - леви, десни, либерали, може внезапно да излязат погромаджии. А всички, които ги подкрепят, но не излизат (на улицата - б. р.) - подстрекатели”, обяснява Александър Тарасов пред “Свободная ...

Публикувана на 01/05/11 22:35 http://e-vestnik.bg/10768/otnovo-zatvornitsi-na-savestta-v-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване