01/07/11 04:04
(http://e-vestnik.bg/)

Хлябове с оцветител, с повече калории, с по-малко фибри. Как да избираме - 5 правила

“Вита Силует”, „Без брашно” с пшеничен зародиш, на “Добруджански хляб” АД, се оказва с най-високо съдържание на фибри от всичките 12 изследвани, но пак по-малко от европейските диетични хлябове. Снимка: “Активни потребители”

5 правила как да избираме хляб

Разминаване между обявеното и реалното съдържание при диетични хлябове показва лабораторно изследване на асоциация „Активни потребители”. 12 вида хлебчета (виж ги на снимки по-долу), каквито най-често се срещат по магазините, са тествани в лабораторията на SGS във Варна (за лабораторията - виж най-долу).

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите.
В хлябовете (в съобщението за изследването не е уточнено в кои) - има засечена остатъчна пепел, утайка от кафе, която се използва вероятно за оцветител - подробностите ще бъдат публикувани в сп. „Активни потребители”.

Това не означава, че хлябовете са вредни или некачествени, а просто потребителят може да се подведе от описанията им и цвета.

Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории.

5 пъти по-малко фибри от европейските диетични хлябове

Най-важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри). Тестовете в лабораторията на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики.

“Нилана Деа” за диабетици при изследването се оказва с най-високо съдържание на захар от всичките 12 хлебчета. Снимка: “Активни потребители”

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване