01/08/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Корупцията се шири на Балканите

Асошиейтед прес

Куфари с пари, доставени в офиса на премиера, който има вкус към скъпи часовници. Зашеметяващо богатство, насъбрано от друг от години контрабанда на цигари. Или простата гротеска - държавен глава, за когото се твърди, че ръководел мафиотски трафик на бърбеци, отрязани от убити затворници през деветдесетте години.

Където и да погледнете, навсякъде хвърчат обвинения в корупция на високо ниво на Балканите. Но докато някои казват, че тя е ендемична, други виждат напредък. В региона, който бе разкъсван от войни преди две десетилетия, страните сега се стремят да се присъединят към Европейския съюз и съществува по-спешна необходимост от съдебно преследване.

“В продължение на много години организираната престъпност и корупцията срещаха малко пречки, които да попречат на тяхното разпространение и да спрат влиянието им в Югоизточна Европа”, казва балканският политически анализатор Миша Глени. “Това сега се променя, до голяма степен заради условията, наложени от Европейския съюз върху регионалните правителства да изчистят своите дела”, казва Глени.

Обвиненията се оспорват от бивши и настоящи лидери на Хърватия, Черна гора и Косово. Но нервите са разклатени далеч отвъд границите на техните страни. Членките на ЕС Румъния и България са под натиск да се борят с корупцията и взимането на подкупи повече от три години след като те се присъединиха към блока от 27 страни, а Германия и Франция предупредиха наскоро, че ако бъде позволено те да се присъединят към свободната зона за движение на континента твърде бързо, това би могло да има тежки последици за сигурността на блока.

Това забавя импулса за разширяване на съюза по-дълбоко на Балканите. Преминаването през по-високата бариера би могло да се окаже трудно за Хърватия, Черна гора, Македония, Сърбия, Босна и Косово. Всички те са бивши югославски страни, опетнени от репутация на корупция.

В Индекса за корупция на Трансперънси интернешънъл за 2010 г. от 170 страни Македония и Хърватия са поставени на 62-ро място, Румъния на 69-то, България - на 73-то. Сравнено с утвърдени страни от ЕС като Германия, която е на 15-то място и Франция - на 25-то, резултатите показват, че тези страни имат много работа, за да ги догонят. Това е особено вярно за Босна, която е в на 91-во място в списъка и Косово - на 110-то място.

Докато Хърватия, следващият вероятен член на ЕС, е изпълнила повечето от изискванията за членство, тя трябва да увеличи борбата с корупцията на всички нива, казва еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. В началото разследванията в Хърватия включваха по-дребни фигури като университетски професори, даващи изпити срещу подкупи, или чиновници в администрацията, взимащи пари за бързо издаване на разрешителни за строежи. След това обаче властите вдигнаха мерника на хората по високите етажи на властта.

Бившият премиер Иво Санадер беше арестуван в Австрия миналия месец, след като избяга от страната, по подозрение в “заговор за извършване на престъпление и злоупотреба с власт”. През 2009 г. той внезапно подаде оставка, след като в медиите се появиха репортажи, които поставиха под въпрос източника на богатството му, и снимки, на които той се перчи с часовници, струващи близо 150 000 евро.

Информациите в медиите за торби с пари, внасяни в офисите на управляващата партия по време на неговия мандат, стъпиха на по-здрава почва, след като бившият касиер на партията каза на следователите, че е давал пачки с пари направо на Санадер, който, по думите му, се разпореждал с тях както си поиска. Публикувани от “Уикилийкс” телеграми на американското посолство разкриват, че прокурорите разследват евентуалата му роля в няколко случая. Разследването е първото срещу политик от такъв ранг в Хърватия.

В Косово Хашим Тачи е обвинен в още по-сензационни престъпления. Ден след като той удържа победа на изборите през ...

Публикувана на 01/08/11 22:35 http://e-vestnik.bg/10796/koruptsiyata-se-shiri-na-balkanite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване