01/08/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - тероризмът расте въпреки силовите действия на службите

Дмитрий Медведев и Рамзан Кадиров в Чечения. Снимка: ядрин

През 2010 г. многократно се засилиха антитерористичните действия на руските специални служби, но и терористичните атаки в страната. По-рано Федералната служба за сигурност (ФСС) гледаше да бяга от отговорност за борбата с тероризма в Северен Кавказ и я прехвърляше на вътрешното министерство. Активността й в региона обаче видимо нарасна, при все че се свежда главно до ликвидиране на бунтовници.

Не е изключено нарасналата активност на ФСС в Северен Кавказ се дължи на новата тенденция нелегалните групи да нападат не само милиционери, но и офицери от тайната служба. Броят на терористичните атаки в региона обаче е нараснал многократно миналата година. Това сочи, че властта напразно разчита да реши проблема със сила.

По данни на руската генерална прокуратура, от януари до септември 2010 г. в Северен Кавказ са извършени четири пъти повече терористични акции, отколкото през цялата предходна година. Според вътрешното министерство, до ноември включително там са регистрирани “609 престъпления с терористична насоченост”, убити са 242-ма служители от силовите структури и 620 са ранени, загинали са и 127 мирни граждани.

Събитията през 2010 г. унищожиха и легендата, че политиката на чеченския лидер Рамзан Кадиров за борба с въоръжените бунтовници дава резултат. Покрай останалите атентати в руската република, бунтовниците извършиха две сериозни нападения, носещи и символично значение - атаките срещу село Центорой, крепост на клана Кадирови, през август и срещу парламента на Чечения през есента. Официално бе съобщено само за деветима загинали кадировци, но тези атаки показаха колко е уязвима властта в Чечения.

Споменават се и “редовните” съобщения за взривени влакове, далекопроводи, ретранслатори за мобилна телефония и газопроводи в Северен Кавказ. Бунтовниците продължават да атакуват стратегически обекти и се случва пропагандният ефект да надхвърля икономическите щети.

Атентатът с най-широк отзвук от 2010 г. - самовзривяването на две шахидки от Дагестан в московското метро през март, на пръв поглед демонстрира стратегическия провал на руската държавна политика в борбата с тероризма. Така смятат обаче независимите експерти и гражданите, а Кремъл не съзря тук повод да критикува тайните служби.

Днешната концепция за борба с тероризма разглежда като критичен фактор не броя на жертвите, а заплахата за политическата стабилност. Затова специалните служби се стремят главно да предотвратят бунтовнически атаки като нападението срещу силовите структури в Република Ингушетия през 2004 г., а не самоубийствени атентати.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване