01/09/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Инж. Николай Ибушев: Фалшифицират марката “Арсенал”, но това ни радва

Инж. Николай Ибушев, директор на завод “Арсенал” в Казанлък. Снимка: авторът

Инж. Николай Ибушев е изпълнителен директор на военния завод “Арсенал” АД от 1997 година. Заводът е най-големият от българския военнопромишлен комплекс и преди, и сега. Произвеждал е години наред боеприпаси и военна техника, много от които по руски лиценз. Сега заводът вместо автомат “Калашников – АК 47“, произвежда автомат “Арсенал” и го изнася в чужбина. Произвежда картечен пистолет “Шипка”, карабини “Мазалат”, четириколесен всъдеход “Нинджа”, муниции, произвежда и фрези и бормашини. Заводът е 51% собственост на работническо-мениджърското дружество, което го приватизира през 1999 г., по-късно дял от 12-13% купува и частното “Арсенал 2000”. Държавата е собственик на 34%.

Ибушев е завършил Политехническия университет в Тула, Русия. В „Арсенал” е нон-стоп вече 36 години, с едно кратко прекъсване, когато е бил личен съветник на министъра на отбранителната индустрия на Сирия. Работил е като технолог, началник отдел, началник цех, заместник-директор, директор на арсеналската дъщерна фирма „Инженеринг”. Той е директорът, който е заемал най-дълго този пост в завода от основаването му още след Освобождението до сега. От 2004 г. Николай Ибушев е съпредседател на сдружението „Българска отбранителна индустрия”. От 2008 г. е общински съветник, ръководител на групата „Експерти за Казанлък”. Владее английски, руски, немски и арабски език.

- Какви са новините в „Арсенал”, г-н Ибушев?

- Най-добрата новина е, че успяхме да задържим кризата извън оградата на „Арсенал”. Това е най-важното като краен резултат за хората. Нещо повече – само през последната година сме назначили на работа нови 1300 работници, като в момента за нас работят малко над 7000 души.  Другата добра новина е, че благодарение на усилията на целия ни мениджърски колектив успяхме да сключим сериозни договори. Обемът на продукцията ни през последната година бележи ръст от 15 %.

Автомат “Арсенал”. Снимка: в. “Новинар”

- А какви са новите изделия на „Арсенал”, ако това не е фирмена тайна, разбира се?

- Нашите конструктори и технолози успяха да усвоят няколко нови изделия, в това число - димна граната с мигновено действие, т.е. тя е оръжие за мигновено поставяне на димна завеса. Това беше едно голямо предизвикателство; гранатата не е лицензна, успяхме да я направим със собствени сили за около 9 месеца. Към изделието се проявява подчертан интерес от чужбина, тъй като подобна граната съществува само в още две държави – Русия и Великобритания… Понастоящем 99 % от продукцията на „Арсенал” се продава в чужбина и стига до над 100 държави. Реално – арсеналската стока стига навсякъде, където е разрешено и няма наложено ембарго.

- Напоследък се вдигна шум около ваша голяма сделка със стрелково оръжие за Индия. Какви са подробностите?

- Тази сделка е свързана с доставка на наши автомати за индийската полиция. Това е последният модел автомат „Арсенал” 7,62 мм с много екстри. Успяхме да спечелим този конкурс в остра конкурентна борба; няма да споменавам поименно другите участници в този търг, чиито оръжия също бяха на изключително ниво, но нашата продукция ги превъзхождаше. Както с качество, така и с допълнителни екстри. Основното предимство е, че автоматът може да стреля и със сгънат приклад. Друга екстра на индийската партида е тази, че превключвателят на автомата за единична и автоматична стрелба по принцип се намира от дясната страна и при сгънат приклад не може да се използва, но нашият автомат има специален превключвател, който работи и отдясно, и отляво.  Трета екстра са светещите прицели, които позволяват точна стрелба в здрач и през нощта. Използвани са бета-лъчи, като прицелът може да свети 13 години без зареждане. Обемът на тази сделка е такъв, че ще осигури ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване