01/11/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Шпионска афера или защо Монголия се скара с Великобритания

в. Индипендънт

Шефът на монголското разузнаване Бат Хурц. Снимка: архив

Великобритания се забърка в неблагоприятен дипломатически спор с Монголия заради ареста на най-високопоставения й разузнавач. Това заплашва да влоши отношенията между двете страни и да попречи на британски компании да сключат договори за милиони британски лири. Бат Хурц, който оглавяваше монголската служба за борба с тероризма, гние от септември в лондонския затвор “Уондсуърт”. Той беше задържан в изпълнение на европейска заповед за арест във връзка с твърдения за отвличане, след като пристигна на летище “Хийтроу”, очаквайки да проведе разговори по сигурността със служители от Уайтхол.

Адвокатите на Хурц твърдят, че британските власти са му позволили да пътува за Лондон, като са знаели, че ще бъде арестуван по искане на германската прокуратура във връзка с твърдения за незаконно предаване на монголски бежанец. Миналата седмица съдът отложи за 3 февруари вземането на решение за това дали да изпрати Хурц в Берлин, където да бъде съден, или да приеме твърденията, че разузнавателният служител се ползва с дипломатически имунитет.

Но докато се проточват съдебните процедури, негативните политически и търговски последици от неговия арест, който той определи пред съда като “обида”, се задълбочават. Евентуалното подобряване на отношенията между тези двама противници от Студената война, които сега са съюзници в Афганистан, преживява рязък обрат. Монголският министър-председател Сухбаатарин Батболд рязко отмени пътуване до Великобритания през ноември - ход, който според адвокатите на Хурц е бил пряко свързан с ареста му. Междувременно британският посланик в Улан Батор Уилям Диксън, за когото Хурц твърди, че въодушевено е предложил да уреди срещи в Уайтхол, беше отзован в Лондон по “оперативни причини”.

Престоят на Хурц в затвора “Уондсуърт” има дълбоки последици за британските компании, които се опитват да получат достъп до това, което според прогнозите ще бъде най-бързо развиващата се икономика през следващите пет години. Очаква се до 2013 г. монголският БВП да се увеличи повече от три пъти, достигайки 23 милиарда долара (15 милиарда британски лири). Лондонската фондова борса беше в благоприятно положение да се възползва от процъфтяването на Монголия, което се стимулира от мерки за разработване на огромните минерални богатства на страната. Тя беше начело на списък с чужди инвеститори, които бяха поканени да участват в конкурс за договор за изграждане на нова модерна борса в Улан Батор.

Съществуващата борса в Улан Батор, която се помещава в яркорозово бивше детско кино, отбеляза миналата година растеж от 187 процента, въпреки че търгуваше само по един час на ден. Но очакваното обявяване, че лондонската фондова борса ще ръководи новата борса, досега не е направено и сделката, наред с други сделки, включващи британски компании, е застрашена от ареста на Хурц. “Не е изключено да има риск за тези бизнес договори, които в момента се обмислят от монголското правителство, след сериозната неучтивост, проявена от британците”, каза източник от монголското правителство. Хурц е ключова фигура в Съвета за национална сигурност на Монголия, който има последната дума по всички важни закони в страната. Неговият арест се приема крайно негативно в Монголия.

“Това е все едно чужда страна да арестува шефа на МИ-5 по време на дипломатическа визита. Ако това се случи, британците щяха да побеснеят и с право”, каза друг източник. Всичко това поставя правителството в трудна ситуация. Както се изрази един британски бизнесмен, запознат с монголската бюрокрация: “Монголците смятат, че един от най-влиятелните хора в страната е бил подмамен, за да бъде арестуван. Британците, от друга страна, трябва да съблюдават върховенството на закона. Германците няма да бъдат впечатлени, ако сега те просто пуснат този човек да си върви.”

Хурц и адвокатите му още не са изразили мнение за нещата, които се твърдят за него. Той е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване