01/12/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Страната, където всичко е “най”

сп. Политика (Полша)

Поглед от най-високата сграда
Поглед от Бурж Дубай (Бурж Халифа) - най-високата сграда в света - 828 м. Открита беше на 4 януари 2010 г., проектирана от американския архитект Ейдриън Смит. Снимка: Паги, Пискдаус, сайт за природна фотография

Да се построи най-високата сграда в света и изкуствен остров във формата на палма не е достатъчно. Да се добавят копия на Лувъра и Гугенхайм и джамия с 28 вида мрамор… Какво ще излезе от тази смесица?

Не е трудно да срещнеш по-възрастни араби, които още помнят рибарските селца и лова на перли. Описвайки Персийския залив, пътешествениците са цитирали стиховете на френския романтик Алфонс Ламартин от “Пътуване из Ориента”. Перлите дали богатство и власт на семейство Ал Нахаян, от което произхожда управляващият днес шейх на Абу Даби. Но истинските пари потекли едва, когато през 1950 г. тук открили петрол. С него шейх Заид решил да догони света в модернизацията.

От вездесъщите камили е останал само спомен: черният обръч (агал) върху традиционната кърпа на главата (гхутра) напомня за дебелото въже на камиларите; спящият пътник веднага се буди, ако камилата побегне към пустинята. Гхутра или кефия носи, разбира се, и Султан бин Насър Али Сууайди, управителят на Централната банка на Обединените арабски емирства (седемте емирства, обединили се през 1971 г. във федерация, в която най-големи и най-важни са Абу Даби и Дубай). “53 общи банки и 45 инвестиционни, резерв от 450 млрд. долара, това е повече, отколкото например цялата турска банкова система”. Турция има 90 млн. население, емирствата - 5 милиона, казва управителят.

Надпревара към лукса

Тя личи отдалеч. Ако времето е хубаво, от 95 километра разстояние се вижда най-високата сграда в света - Бурж Халифа, два пъти по-висока от Емпайър стейт билдинг в Манхатън. Кулата се вие нагоре като спирала от минарета, което в исляма символизира издигането към небесата. Потокът от туристи срещу 100 дирхама на човек (около 19 долара), също като в Мека, се носи с асансьорите нагоре, към 124-ия етаж, откъдето се вижда друго, много показвано чудо на архитектурата: Кулата на арабите - седемзвезден луксозен хотел  във формата на платноходка. Изглежда толкова малък.

Казват обаче, че една трета от открития през януари 2010 г. “Бурж Халифа” (хотели, апартаменти, клубове, ресторанти, разположеният най-високо плувен басейн на 76-ия етаж) е празна. В Дубай строителните кранове са замрели, а в изграждания нов център “Бизнес бей” дори са махнати. “Прекалихте с инвестициите, така ли?”, питам управителя. “Няма страшно, икономиката е добре” - отговаря той.

Шейхът на Абу Даби помогна на Дубай, натрупал дългове от над 10 млрд. долара. Но строителството на нови резиденции върху изкуствените острови - като прочутия Палма Джумейра, където си купиха апартаменти големи знаменитости - бе спряно. Преди няколко седмици обаче бе открит най-големият развлекателен парк в света (в емирствата всичко трябва да е е най-голямото) - на остров Яс. Любителите на Формула 1 помнят състезанието на пистата “Яс Марина”, свързана с пътническо и яхтено пристанище.

Блестящите червени коли и снежнобелите платна се виждат не само от панорамните тераси, но и от един от хотелите, построен над пистата, сякаш я прекрачва. Струвал е стотици милиони. “Кога ще се върне тази инвестиция?” “Не се занимавам с този проблем”, отговаря ми Пол Куин, шеф на международни медии. Изобщо не става дума за това. Състезателна писта от такава класа е витрина,  презентация на страната и на луксозния начин на живот, нещо, което ще формира имиджа на емирствата пред света.

Островът Яс, четем в рекламната брошура, ще бъде единственото място в света, където арабската пустиня е свързана с морски традиции, комбинация от духа на Флорида и елегантността на Монте Карло. Както и на ...

Публикувана на 01/12/11 22:35 http://e-vestnik.bg/10835/stranata-kadeto-vsichko-e-nay/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване