01/13/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

50 години след Гагарин Русия щурмува Космоса със същата техника

в. Независимая газета

Центърът за управление на полети край Москва. Снимка: официален сайт

Руският премиер Владимир Путин посети вчера Центъра за управление на полетите край Москва, където ръководи заседание на организационния комитет за подготовка на честванията по случай 50-ата годишнина от полета на Юрий Гагарин. Освен планираните юбилейни прояви, в центъра на вниманието бе също изпълнението на програмата за космически проучвания през следващия четвърт век, която се очаква да възстанови позициите на Русия в космоса. Засега обаче родната космонавтика по редица параметри не може достойно да конкурира американците и европейците.

“Набелязано е в околоземна орбита да бъдат изстреляни близо 50 космически апарата. През годината ще бъде приета и нова федерална целева програма за развитие на системата ГЛОНАСС до 2020 г. За националните космически програми ще отпуснем през 2011 г. 115 милиарда рубли (около 3,76 милиарда долара - б. р.) от федералния бюджет”, заяви Путин, който откри съвещанието. Тази година е знакова във всяко отношение, припомни министър-председателят. С указ на президента Дмитрий Медведев във връзка с 50-ата годишнина от полета на Юрий Гагарин 2011 г. е обявена за Година на космоса.

Първо значимо събитие в поредицата празнични прояви се очаква да стане изстрелването на пилотирания кораб “Союз ТМА-21″, който ще стартира на 16 март от Байконур с нов екипаж за Международната космическа станция. Шефът на федералната космическа агенция Роскосмос Анатолий Перминов обеща корабът да лети, украсен с надпис “Гагарин”. И вече е сигурно, че ракетата ще поеме към дълбините на космоса от прочутата стартова площадка номер 1 - “Гагарински старт”, смятана за късметлийска от 50 години насам.

Байконур обаче е тесен за руската космонавтика. На космодрума Куру във Френска Гвиана се гради стартов комплекс за изстрелване на ракети носители “Союз-СТ” и в края на първото тримесечие руските строители трябва да предадат обекта заедно с мобилната кула за наземно обслужване. Дейностите, свързани с полезния товар в руско-френския проект, са възложени на концерна “Аероспейс”; според шефа му Жан-Ив Льо Гал, първият “Союз” ще излети от Гвиана през лятото на 2011 г.

Русия все пак запазва надеждите да се сдобие със собствен пълноценен космодрум. През второто полугодие в Амурска област започва строежът на ново космическо пристанище, “Восточний”. За изграждане на съответната инфраструктура - градове, пътища, далекопроводи и други обекти, в близките години ще бъдат заделени 24,7 милиарда рубли (към 807 милиона долара - б. р.) от федералния бюджет. Новият космодрум ще осигури на Русия възможността да извежда в космоса от своя територия апарати с различно предназначение, включително за междупланетни експедиции. Също и да изстрелва пилотирани кораби, каквито стартират в момента само от космодрума Байконур в Казахстан.

Русия планира през юбилейната година да поднови изследванията на далечния космос. За октомври е насрочен полетът на междупланетната автоматична станция “Фобос-грунт”, която се очаква да достави на Земята образци от почвата на Фобос, спътник на Марс. В хода на този проект специалистите ще отработят всички основни технологии за предстоящите експедиции до Червената планета.

Освен това, в близките месеци ще бъде възстановена орбиталната групировка ГЛОНАСС. Важно събитие ще стане изстрелването на сателит от ново поколение “ГЛОНАСС-К” през януари - за пръв път от космодрума Плесецк, а не от Байконур. А вместо “Протон”, също за пръв път, ще се използва ракета носител “Союз”.

В руския космически отрасъл обаче далеч не всичко върви по вода. Сред черните дати е 5 декември м. г., когато три сателита “ГЛОНАСС-М” рухнаха в Тихия океан. Причината бе прекомерното количество гориво, заредено в ускорителния блок ДМ-3 на ракетата носител “Протон-М” - или поради повреден датчик, или в резултат на човешка грешка.

Положението с космическите научни програми също не дава много поводи за оптимизъм. През 2009 г. излезе от строя единственият ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване