01/24/11 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Какво Сергей Игнатов си говори с академиците от БАН

Доц. Сергей Игнатов. Снимка: Сайт на НБУ

За втори път министърът на образованието Игнатов се срещна с учени от БАН, начело с академиците. И за втори път не се разбраха…

Този пък срещата беше по-драматична. Министърът не пожела да допусне журналисти на нея. Малко след началото й академиците демонстративно я напуснаха. Имало пререкания с министъра. Какво са си говорили академици и член кореспонденти с Игнатов става ясно от избрани цитати от предишната среща, които e-vestnik намери от различни източници - виж по-долу извадки от разговора.

Напусналите вчера обявиха, че липсата на конструктивен диалог с министъра и академичната общност са провокирали решението им. Председателят на БАН акад. Никола Съботинов каза пред журналисти, че не е доволен от разговора с Игнатов, защото медиите не са допуснати. Академиците искали всичко да е прозрачно и да се чуе какво мислят директорите на институтите. На срещата обаче останаха част от учените да разговарят.
Според академик Съботинов Игнатов “няма ясно виждане за международната оценка за дейността на БАН”. Председателят на академията заяви, че не може да допусне това - цяла Европа да дава БАН за пример за добра практика, а у нас да няма признание.

“Искаме да се обсъди актуалното състояние на академията в момента, защото тя е на умирачка”, каза пък акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН, напускайки възмутен срещата със Сергей Игнатов. Според Юхновски Игнатов се е държал като командир: “Стоманени нотки в изказванията си – “аз това ще реша, аз онова ще реша, аз съм домакинът, аз решавам”. Напомнихме му, че и гостенинът за известно време е господар на къщата на домакина. Така е прието в света.”

Ето някои извадки от срещата на министър Сергей Игнатов и академиците и член-кореспондентите на БАН, проведена по негова инициатива в хотел „Радисън” на 10 януари. Министърът е предложил тази среща да става редовно на 2 месеца. На първата председателят на БАН акад. Съботинов е прочел декларация на учените за проекта за изменение и допълнение на Закона за БАН, който ликвидира академията. В много от изказванията е поставен въпросът министър Игнатов да изтегли проектозакона от Народното събрание. Той обаче казва, че не може да го оттегли.

Чл.-кор. Иван Ангелов: Когато преминат към вас институтите, вие ще създавате и закривате институтите, ще определяте тяхното финансиране, ще назначавате директорите, ще определяте състава на научните съвети по предложение на директорите, ще утвърждавате правилника за устройство и работа на институтите, утвърждавате научните планове на институтите, приемате отчетите им. Институтите на БАН никога не са били под такъв административен ботуш, какъвто проектозаконът им отрежда. Дори в най-тоталитарните времена и дори по време на война. Давате ли си сметка, г-н Игнатов, в какво тресавище навлизате?… Или ви бутат да навлезете. Това е физически непосилно за който и да е министър на науката, човешко същество, с вашите чиновници помощници…
Ще настъпи хаос и произвол, бавене на важни решения, субективизъм, корупция… Ако институтите започнат да създават свой административен апарат, сумарно той ще надвишава няколко пъти сегашното централно управление на БАН. Какво ще стане след няколко месеца, максимум година? Убеден съм, че вие с г-н Дянков и сега знаете, че описаната управленска схема, когато се натоварите със свръхчовешки дейности, няма да може да работи. Навярно след 5-6 месеца ще се откажете от нея. И ще разпръснете институтите по министерства и по университети… Повтарям - убеден съм, че вие и сега го знаете, но премълчавате плановете си, за да бъдат осъществявани на час по лъжичка, за да бъдат преглътнати по-лесно… Оттеглете този закон и го поставете на ново ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване