01/26/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Волен Сидеров и „Световната конспирация“

Волен Сидеров. Снимка: Булфото

(Б. р. - Неотдавна Волен Сидеров преиздаде книгите си „Бумерангът на злото” и „Властта на Мамона”, които отново предизвикаха обществено недоволство и бяха наречени в протестно обръщение на Хелзинкския комитет до председателката на Народното събрание Цецка Цачева „образци на антисемитска пропаганда, недопустима в съвременните европейски общества” (виж повече тук).

Отвореното писмо получи формален отговор от Цецка Цачева, че тя нямала правомощия “да дава оценка и тълкуване на действия, изказвания и публикации на народни представители, които не са свързани със законодателната им дейност”. На Международния ден в памет на жертвите на Холокоста (27 януари) предлагаме анализа на доц. Алберт Бенбасат за издаването на расистка литература у нас от новата му книга “Банкноти и мечти между кориците. Масова книга и масово книгоиздаване” (ИК „Сиела”). Със съкращения, заглавието е на редакцията.)

С тази книга („Световната конспирация” – б.р.), която уж разкрива световния еврейски и масонски заговор, у нас се слага началото на антисемитско-расистката пропаганда чрез медията книга. Самият Никола М. Николов успява, вече като самоиздаващ се автор, да публикува още няколко подобни съчинения, които се радват на небивала популярност (най-вече „Тайните протоколи“, базирана изцяло върху прочутия фалшификат „Протоколите на Ционските мъдреци“). Този факт има своите социопсихологически и политически основания, които следва да се търсят в няколко посоки.

От една страна, в създадените от самия преход среда, подходяща за виреенето на всякакви идеологии и учения, табуирани от тоталитарната власт; от друга – във възраждащия се в световен план националсоциализъм и негационизъм (отричане на Холокоста), нашествието на радикалния ислямизъм.

Основен фактор обаче е формирането на една типична за прехода социална прослойка от лумпенизирани недоволници, които търсят в другия (различния) вината за своето „лузърство“, сиреч за своите нереализирани амбиции за социален и материален просперитет. Авторите и издателите на подобна книжнина, ръководени и от идеологически, и от комерсиални интереси, се възползват и от незнанието, необразоваността, дори безпросветността на значителна част от младото и средното поколение, незапознато с истината за юдеизма, холокоста, ционизма, със същността на етническите проблеми и т.н.

На бърза ръка през 90-те години бяха реактивирани стари издания както от началото на века, така и свързани с възхода на фашизма и разпространявани в България около кампанията за присъединяването є към Третия райх по време на Втората световна война. Във В. Търново например беше преиздадена брошурата „Евреи. Масони. Революции“ (1993), предизвикала шумен скандал и даже съдебен процес.

В първите години на ХХI в. обаче медийното пространство и книжния пазар са буквално залети от лъжи за „световна еврейска конспирация“ и „тайни протоколи“, от пиратски издадени нацистки и негационистки съчинителства, от мистифицирани списъци на „видни български евреи“ в интернет. През 2001 г. едно неизвестно дотогава издателство, „Жар птица“, започва собствена книжна поредица.

Тя няма наименование, каквото е установеното издателско правило. Но очевидно има програма: 1) класиците на фашизма, националсоциализма и антиемитизма с техните емблематични произведения; 2) някои нови „открития“, оневиняващи престъпленията на нацизма спрямо евреите, в частност „ревизиращи“, т.е. отричащи холокоста. (Има и трета – антимасонска/юдомасонска, и четвърта – чисто класическа посока на програмата, за които няма да говорим, тъй като не са ясно очертани.)

Без да е запознат с цялостния облик и съдържание на поредицата, съдейки само от заглавията, нормално разсъждаващият читател веднага би решил, че това са критични научни издания, снабдени със съответния коментар, бележки и паратекстове – просто такава е световната практика.

Но да разгледа ме фактите в тяхната последователност. Първо, коричната визия на поредицата. Тя не оставя впечатление, че издателите са критично настроени към съдържанието на книгите, наопаки, впечатлението е, че те много харесват собствената си продукция, ...

Публикувана на 01/26/11 22:40 http://e-vestnik.bg/10936/volen-siderov-i-svetovnata-konspiratsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване