01/27/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Арктика - борбата за девет трилиона долара под леда се ожесточава

М. Тойрер, Г. Хош, С. Балцер

Надпреварата за суровини в Далечния Север върви с пълна пара. Британският концерн BP неотдавна също даде да се разбере, че планира да се намеси в деликатната екологична система в региона.

Цифрите са главозамайващи - под ледовете на Арктика вероятно лежат 90 милиарда барела петрол, прогнозираха американски геолози в широкомащабно изследване, изготвено преди три години по поръчка на правителството във Вашингтон. Пазарната стойност на това съкровище при сегашните цени на петрола би се равнявало на 9 трилиона долара. Следователно под Арктика лежат над 20 % от предполагаемите, все още неразработени, залежи на петрол и газ в света.

Надпреварата за съкровището в Северния ледовит океан върви с пълна пара. Неотдавна британският петролен концерн BP и руският енергиен гигант Роснефт сключиха пространно споразумение за разработване на очакваните петролни и газови залежи в руската част от Арктика. Двете компании планират заедно да сондират в търсене на петрол в южните части на Карско море, където двете компании се надяват да открият близо 37 милиарда барела петрол и големи количества природен газ. За сравнение сега общите доказани резерви на енергийни суровини на BP в целия свят се равняват на 18 милиарда барела. До започването на първите сондажи обаче ще минат още няколко години.

Арктика се оценява като една от най-деликатните природни системи в света, а BP миналата година причини в Мексиканския залив най-тежкия петролен разлив в историята на САЩ. Условията в териториите, разположени на север от Полярния кръг, са много по-сурови, отколкото в Мексиканския залив. Ако в тези води попадне петрол, то в ледените води на полярните морета той ще се разгради много по-бавно, отколкото в топлия Мексикански залив. В някои региони на Арктика океанът е дълбок хиляди метри и замръзва девет месеца в годината.

Засега Норвегия има най-голям опит

Според експерта по петрола Алек Кемп, професор по икономика в университета в Абърдийн, е нереалистично да се очаква, че компаниите ще се откажат от арктическия петрол предвид все повече нарастващия глад за енергийни суровини в света.
“Това е все едно от страх пред катастрофи да забраните автомобилостроенето”, посочва професорът. Все пак обаче финансовият риск за компаниите е огромен, допълва Кемп. Досегашните прогнози се базират единствено на по-скоро неясни оценки и могат да се окажат погрешни. “Преди да се извършат предварителни сондажи, никой не може да каже дали там наистина има петрол”, посочва експертът.

Да се направят пробни сондажи в Арктика обаче е много скъпо и досега такива не са предприети. Западните петролни концерни поемат риска, тъй като полагат усилия да получат достъп до крайно необходимите запаси и в много други части от света.
Миналата година Chevron взе лиценз за сондажни дейности в канадската част от Арктика. В САЩ Shell настоява бързо да получи разрешение за сондажи в Аляска. Нещо, което е само въпрос на време.

Самата комисия за разследване на екокатастрофата с BP в Мексиканския залив, която бе създадена от президента Барак Обама, неотдавна се застъпи за вдигане на мораториума, който “де факто” е наложен върху търсенето на петрол в Арктика, тъй като Америка има спешна нужда от “черно злато”.

Засега най-голям опит в разработването на полезни изкопаеми в Далечния Север има Норвегия, която от три години експлоатира газовото поле “Сневит” (Snоhvit - “Снежанка” в превод от норвежки - бел. ред.). По 140-километров тръбопровод по морското дъно природният газ се пренася до сушата, където се пречиства, втечнява и натоварва на танкери. Норвежката държавна компания Statoil оценява дневния добив на 20,8 милиона кубични метра.

Примерът на “Сневит” нагледно показват предизвикателствата пред опитите за сондиране в Арктика. Изграждането на обекта, който работи без производствена платформа на водната повърхност, тъй като всички технически съоръжения ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване