01/27/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и републиканците се готвят за сблъсък на изборите през 2012 г.

Асошиейтед прес

Президентът Барак Обама предприе значителна стъпка към реорганизиране на своето президентство, като отправи предизвикателство към законотворците да се издигнат над партийните различия, за да се заемат с икономическите и бюджетните проблеми, които са се “оформяли в продължение на десетилетия”.

Обама направи някои поразителни отстъпки в името на националното единство и поиска другите да сторят същото, макар че между подхода на президента и на републиканците, с които сега той споделя властта, продължава да има остри различия.

В обръщението си “За състоянието на съюза” във вторник вечерта, приело печален отенък заради неотдавнашната стрелба в Аризона, Обама съчета призива за бюджетна дисциплина с апел за повече американски иновации, което да позволи на САЩ да бъдат по-конкурентноспособни в глобалната икономика. “Правилата се променят” и САЩ не трябва да си позволяват да изостават зад други бързо растящи икономики като Китай и Индия, каза Обама.

И Обама, и републиканците, които наскоро засилиха властовите си позиции, очертаха съперничещите си политически теми, които ще ги отведат до изборите през 2012 г. Речта на Обама беше сравнително сдържана. “Той избегна да се съревновава със своята публика”, заяви преподавателят във Вашингтонския университет в Сейнт Луис Уейн Фийлдс, който изучава президентска риторика. “Те изглежда бяха точно толкова част от шоуто, колкото беше и самият той. Посланието и от двете страни беше, че ние ще работим заедно в гражданското общество”, каза Фийлдс.

Като се имат предвид признаците, че икономическото възстановяване започва да набира сила, събитието даде възможност и на двете страни да погледнат напред, а не в огледалото за обратно виждане към икономическата бъркотия. Сега, когато отмина най-тежкият етап от рецесията, ние трябва да се изправим пред факта, че нашето правителство харчи повече, отколкото събира”, каза Обама в залата на Камарата на представителите, пълна с много нови лица, предимно републиканци, от долната камара и от Сената.

Списъкът с желания на Обама включваше нови правителствени “инвестиции” в образованието и инфраструктурата като пътища и мостове и повече сделки с други държави. Той призова за увеличаване на разходите за високоскоростни влакове и високоскоростен интернет. Обама направи и ключова отстъпка, която бързо раздразни природозащитниците, като призова за отделяне на средства за технологии за чиста енергия, но за първи път спомена сред тях ядрената енергия, “чистите” въглища и природния газ.

Президентът на Лигата за опазване на околната среда Джийн Карпински похвали призива на Обама за прекратяване на петролните субсидии, но каза: “Ние се противопоставяме на опита му да предефинира чистата енергия, като включи в нея ядрената енергия и т.нар. “чисти въглища”.” “На карта е заложено дали в тази страна ще се установят нови работни места и отрасли или това ще стане някъде другаде. За да спечелим бъдещето, ще е нужно да се заемем с предизвикателства, които се оформят от десетилетия”, каза Обама.

Същевременно президентът предложи стъпки за намаляване на дефицита, включително петгодишно замразяване на финансирането на някои програми в страната. Той призова също за намаляване на данъците, които плащат корпорациите, но “без да се увеличава дефицитът”.

Републиканците се присмяха на концепцията на Обама за “инвестиции” и изказаха предположение, че президентът просто се опитва да продължи дългогодишното пилеене на пари. Те определят като централен въпрос в своя дневен ред справянето с възлизащия на 14 трилиона долара държавен дълг, предлагайки по-значително и по-скорошно съкращаване на разходите, отколкото предлага Обама.

Това е цел, която намира отзвук сред фракцията на консервативното Чаено парти в редиците на републиканците. Републиканците настояват, че обуздаването на растящия дефицит, без да се увеличава дългът, ще изведе икономиката отново към растеж и ще насърчи повишаването на заетостта в частния сектор. По-рано във вторник контролираната от републиканците Камара на представителите одобри с 256 срещу 165 гласа връщането на повечето вътрешни агенции ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване