01/27/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Пламъците на бунта стигнаха до самодоволния режим в Египет

в. Гардиън

Протестите в Кайро. Снимка: АП/БТА

Египет не е Тунис. Много по-голям е. 80 милиона души население спрямо 10 милиона. Той е в друга категория и географски, и политически, и стратегически - естественият лидер на арабския свят и най-многобройната му нация. Обаче много от исканията, отправени в уличните протести са същите. Тунис и Кайро се различават само в размерите си. Ако Египет експлодира, експлозията също ще е много по-голяма.

За египтяните това не е нещо ново. Така наречената Пролет от Кайро през 2005 г. за кратко пробуди надежди за мирни реформи и честни избори. Тези надежди бяха отвяни като есенни листа от унищожителния пустинен вятър сироко на регресивните мерки и въведените наново закони за извънредно положение. Бунтовете заради храната и цените в Махалла ел Кубра през 2008 г. отново развяха за кратко знамето на бунта. Те бяха бързо потушени.

Масовите протести вчера обаче бяха съществено по-различни и изпратиха неприятни сигнали към един режим, който е превърнал самодоволството в начин на живот. Демонстрантите от “Деня на Гнева” в Кайро не се задоволиха да стоят и да викат на едно място в малки групички както обикновено. Те се събраха и потеглиха в шествие. И в някои случаи полицията не можа - или не пожела - да ги спре.

Това извади президента Хосни Мубарак и министрите му далеч извън зоната им на комфорт. Вътрешният министър Хабиб ел Адли беше заявил по-рано, че няма възражения към неподвижни протести на малки групи хора. Обаче масовото шествие, преминаващо без контрол или официално водачество по централен булевард в Кайро към сърцето на режима на площад Тахрир - това вече бе нещо ново и опасно.

Организацията на протестите също бе различна и напомняше за Тунис или Иран от 2009 г. Най-голямата опозиционна групировка, забраненото движение Мюсюлмански братя, което отдавна е ислямисткият “полезен идиот”, манипулиран за осигуряване на западна подкрепа за светския режим, отказа да се включи в тях. Бунтарят в египетската върхушка и бивш шеф на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей също остана настрана.

Вместо това една стихийна коалиция от студенти, безработни младежи, индустриални работници, интелектуалци, футболни запалянковци и жени, свързали се чрез социални сайтове като Туитър и Фейсбук, организира редица бързо придвижващи се и непрестанно сменящи мястото си демонстрации в около десетина египетски града. Полицията не можа да ги овладее и, както можеше да се предвиди, прибегна до насилие.

Протестите в Египет вече имат своите мъченици, убити от полицията или самозапалили се. Египет обаче още няма своята Неда Ага-Солтан (иранка, застреляна на 20 юни 2009 г. на опозиционен протест срещу оспорваното преизбиране на президента Махмуд Ахмадинеджад. Видеозаписът на убийството й се превърна в обединяващ фактор за иранската опозиция - б.ред.). Да се надяваме това да остане така.

Езикът и символиката също се различаваха. “Стига, стига!” (кифая), викаха те през 2005 г. - оттам дойде името на движението за промяна. Сега посланието гласи: “Твърде много, твърде далече, за твърде дълго!” “Мубарак, Саудитска Арабия те чака”, скандираха демонстрантите, имайки предвид, че в тази страна потърси убежище бившият тунизийски диктатор Зин ал Абидин Бен Али. “Вън! Вън! Революция до победа”, викаха група майки с бебета в ръце. В Кайро, Александрия и други градове транспаранти с лозунги от туниската интифада се размахваха като семафорни флагове с надеждата, че сигнализират края на стария режим.

Египет обаче не е Тунис. Египет е една много по-ефикасна полицейска държава, много по-костелив орех. Лидерът му е умел и издръжлив като стара лисица. Военният и управленският елит са обвързани с американците, от които получават по 2 милиарда долара годишно - а американската република, макар и сама да е родена от въстание, не изпитва любов към революциите.

82-годишният ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване