01/28/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Журналисти между тоягата и моркова

Ройтерс

Иракските журналисти, които преживяха смъртни заплахи през годините на война и бунт сега са изправени пред ново предизвикателство - дали да приемат парични “бонуси” от правителството и дори евтини апартаменти и безплатни земи.

Схемата за изплащане на “премии” по 1000 долара бе предложена за пръв път през 2007 г., но се прилага едва сега, а апартаментите на занижени цени в Багдад и земните парцели в провинцията бяха одобрени от премиера Нури ал Малики преди да бъде преназначен миналия месец, каза Хани ал Икаби, съветник към синдиката на журналистите.

Раздаването на тези парични премии се извършва чрез журналистическия синдикат и напомня за начините, по които Саддам Хюсеин купуваше лоялността на медиите, казаха анализатори и критици. Те пораждат тревога у активисти за правата на медиите, които се опасяват, че може би идва краят на медийната свобода, бурно настъпила след свалянето на сунитския диктатор през 2003 г.

“Съгласни сме, че журналистите имат права като всички останали граждани. Главната задача на журналистическия синдикат обаче е да защитава медийните права, а не да се занимава с тези други въпроси, които напомнят за практиките на предишния режим - меч, огън и желязо в едната ръка и торба злато в другата”, каза политическият анализатор и писател Ахмед ал Абиад.

Падането на Саддам Хюсеин при ръководената от САЩ военна операция доведе до бум в иракската медийна индустрия. Десетки вестници, радиостанции и сателитни телевизии се настаниха в уличното или електронното пространство, като често при отразяването на издателската линия на собственика или на дадена политическа партия те отиваха далеч отвъд истината.

Изготвената след военната операция конституция на Ирак, написана докато страната още беше под управлението на американски администратори, гарантира свободата на пресата освен ако някоя публикация “нарушава обществения ред или нравствеността”.

При усилията на правителството да възстанови стабилността след насилието на верска основа от последните години, тази клауза дава възможност на властите да закриват медии, които според тях помагат на бунтовниците, които продължават да убиват по няколко десетки души на месец.

Иракската комисия за комуникации и медии (ИККМ) затвори багдадския офис на сателитната телевизия “Ал Багдадия” през ноември след като свързани с Ал Каида бунтовници взеха заложници в сирийска католическа църква и се свързаха с телевизията, за да обявят исканията си.

ИККМ казва, че “Ал Багдадия” излъчила новина, в която се твърдяло, че полицията е нахлула в църквата още преди тази операция да е започнала. Според нея тази новина накарала екстремистите да започнат да застрелват заложниците си в църквата и да взривяват поясите с експлозиви, с които били опасани някои от тях. Загинали са най-малко 52 души.

Натискът над журналистите приема и по-дискретни форми. Съгласно схемата за раздаване на земи чрез журналистическия синдикат, на медийните работници в Багдад се казва, че могат да си купят все още непостроени апартаменти за по около 50 милиона иракски динара, или 43 000 долара.

Според служители в градската община изграждането на жилище в Багдад струва 50 000 долара, което навежда на мисълта, че апартаментите може да бъдат субсидирани от властите. Журналистите ще могат също да ги изплащат на вноски и да получат заеми с 2 процента годишна лихва.

За сравнение, основното лихвено равнище на иракската централна банка е 6 процента. В провинциите журналистите ще могат да получат безплатно 200 кв. м незастроен земен парцел, каза Икаби. Много журналисти в Багдад ще може да кандидатстват и за апартамент, и за безплатен парцел, добави той.

Журналистите, които смятат да кандидатстват по тази програма, сред които има и представители на иракската редакция на Ройтерс се аргументират, че е тяхно право като граждани да получат дял от богатството на страната си и че не биха се чувствали задължени по никакъв начин на правителството в замяна.

Подобни ...

Публикувана на 01/28/11 22:25 http://e-vestnik.bg/10956/zhurnalisti-mezhdu-toyagata-i-morkova/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване