01/31/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Социалният мир в Гърция се крепи на косъм

А. Каракусис

Протестиращи горят националното знаме в Атина. Снимка: АП/БТА

Миналия четвъртък, когато заминаваше от Атина за участие в световния икономически форум в Давос, премиерът Папандреу се надяваше, че от срещите си с високопоставени политици и банкери ще чуе все пак една добра дума за гръцките усилия и ще получи поне едно обещание, че Европа динамично ще се намеси в преодоляването на дълговата криза, която застрашава еврозоната и поддържа несигурността в собствената му страна.

В Атина обаче се случваха много по-различни неща от тези, които са занимавали премиера Папандреу в мразовития швейцарски курорт на световния политически и бизнес елит. Една група от около 300 северноафрикански имигранти, пропътували от о-в Крит до гръцката столица с помощта на парламентарно представената Коалиция на радикалната левица СИРИЗА и на извънпарламентарната левица, бе окупирала историческата сграда на юридическия факултет и обяви гладна стачка с искане да бъдат легализирани около 450 хиляди незаконно влезли в страната имигранти.

Около тях, а и навън от юридическия факултет, кръжаха солидарни с протестиращите агресивни симпатизанти от леви, левичарски и анархистки групи и групички, склонни да се конфронтират във всеки момент с полицията, които нажежаваха атмосферата и се стремяха да привлекат още повече имигранти.
Друга група младежи анархисти, разлепваща афиши по улиците, не се поколеба да посипе с ругатни миналия оттам бивш премиер Костас Симитис. Най-лошото бе избегнато благодарение на хладнокръвната намеса на полицейските охранители.

Страх витаеше във въздуха по отношение на тези хора. И това е така винаги, когато на сцената се появи голям социален въпрос. В публичното пространство прозвучаха крайни гласове за премахване на университетската неприкосновеност и за намеса на полицията. Лидерът на партията Нова демокрация Андонис Самарас побърза да поиска да бъде премахнато “правото на убежище” в университетите.

Хладнокръвието обаче надделя. Парламентът заседава до призори и реши да премести в друга сграда протестиращите нелегални имигранти. Зданието бе предоставено доброволно от собственик. Неговата необяснима алтруистична реакция обаче потвърждава колко голям е проблемът на страната. Шегите настрана. Гърция се крепи на косъм и върви по необозначено минно поле, където никой не знае от къде може да дойде белята.

В Атина в момента се намират 24 експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да оценят усилията на кабинета Папандреу за преодоляване на кризата. Те трябва да очертаят перспективите и да подготвят следващата вълна от реформи и промени в държавата. Въз основа на тяхната оценка ще бъдат предложени решения за гръцкия дълг в рамките на европейския механизъм за спасяване на задлъжнелите страни от еврозоната.

Излъчваните сигнали са положителни, но все още правителството в Атина не е намерило решение за непосилния гръцки дълг. Бедата е в това, че цялото договаряне с партньорите и международните кредитори става във време, в което няма място за политически авантюризъм и в момент, когато все по-голямо настървение придобива неподчинението и когато синдикатите готвят стачки, а имигрантите са се превърнали в огромен проблем за страната. Ако премиерът Папандреу с неговото олимпийско спокойствие успее да извади Гърция от минното поле, в което тя сега се намира, това ще бъде уникален подвиг в световната история, тъй като няма случай за страна, оказала се в такава тежка ситуация, да е била спасена, без да рухне и без да фалира.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване