02/01/11 04:57
(http://e-vestnik.bg/)

Издънката Цветанов… Подслушвали премиера, той мълчал. Борисов загрява ли?

Цветан Цветанов и Бойко Борисов по време на парламентарен контрол. Снимка: Импакт прес груп

Какво ще направи един вътрешен министър, ако му докладват, че покрай един “оперативно интересен” за него обект е записан и премиерът на републиката? И то не веднъж, а в множество разговори. Верният отговор в България е: ще се направи на утрепан и ще си трае половин година, докато тези записи ги чуят повече хора и презапишат… Така става у нас.

Търсят се виновни за всички скандали със записи и подслушвания в последните дни. Споменават се какви ли не имена. Както се пошегува бившият депутат д-р Михайлов, “политическия коректният” отговор от дясно на въпроса кой клати държавата е “Гоце, Трактор, Путин, Цвятко Цветков…”

Има и други имена. Някои обвиняват журналистите Патрашкова, Дачков, Сашо Диков. Самият Борисов избълва срещу тях при Бареков, че Трактора с трима журналисти направил за смях всички медии,  обезличил и опозицията.

А те ли са виновни? Един Трактор и трима журналисти?
Става все по-очевидно, че записите са направени от службите, под ръководството на Цветанов. Той призна, че Танов е подслушван. Защо – не казва. Прокуратурата също призна. Танов е подслушван повече от половин година. Сега се жалва в прокуратурата и за манипулации на хора от службите срещу сина му.

Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че Цветанов е създал служба за подслушване в МВР, който не е предавала материалите на прокуратурата (виж по-долу).

На пресконференция Ваньо Танов каза, че изтеклите разговори са записани със специални разузнавателни средства и че са правени от службите. “С това е наясно всеки, който е работил в службите”, каза Танов (а той е поработил).
Натискът и подслушването на Танов са факт. Очевидно са свързани с работата му. Има още едно нещо, освен Танов, което свидетелства, че записите са от службите.
Те съдържат едни звукови маркери, които се слагат при подслушване със СРС от службите. Във века на цифровите технологии всеки, който стигне до записа (разпространен в интернет) може да направи анализ и да ги види, да ги пусне през всякакви програми. Такъв направиха вече (виж тук и тук). Маркерите се виждат дори с любителски програми.
Цветанов, прокурори и т. н. приказват за записите, но мълчат като риби за звуковите маркери, които доказват произхода им от службите. Само Танов официално заяви, че са от службите. Той твърди също, че са записани общо 10-ина разговора между него и премиера за случая “Леденика” и от тях е сглобен този, който беше разпространен. “Всичко, което бе публикувано, е сглобено от думи от общо десетина разговора. Спомням си специфична дума, която премиерът каза, и тя липсва в оповестените стенограми”, заяви Танов.

Но не е важен спорът дали има или няма монтаж. Всички участници в случая “Леденика” признаха, че има такива разговори, проблемът на пивоваря е решен, всичко е приключило.

По-важно е друго.
Тези записи никога нямаше да видят бял свят, ако Цветанов си вършеше адекватно работата. Защото, когато едни дежурни служители запишат разговор на Танов с премиера, те неминуемо са докладвали на по-горния. Той е докладвал на Цветанов. А Цветанов е замълчал… Не е наредил да унищожат записите веднага, както би направил един верен на премиера си вътрешен министър.

Така тези записи са се търкаляли по компютрите повече от половин година, за да има време някой да ги презапише. Оказа се, при разговорите в комисията в парламента, че контролът в МВР и ДАНС за тия записи е трагичен. Няма адекватен ред кой как да ги слуша и ползва, доста широк кръг хора са могли да ги презапишат. Кой? Без значение. В ДАНС и МВР направиха чистка на хората на Петров, след като той напусна и дойде ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване