02/01/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Как прониква радикалният ислям през Гърция и България

Интернешънъл енълист нетуърк

Добре известна хипотеза в европейските и американските кръгове, занимаващи се с въпроси на сигурността, е, че регионът на Югоизточна Европа, включително страната от еврозоната Гърция, е на прага на мащабен процес на проникване на радикалния ислям, който се благоприятства от огромния брой ислямистки групи, които имат за цел да стъпят стабилно в Европа. Според разкритията от телеграми на Държавния департамент на САЩ, разгласени от “Уикилийкс”, още от 2009 г. бившият американски посланик в Атина Даниел Спекхард е посочил опасността от създаването на екстремистки ислямистки клетки в Гърция и използването на страната като транзитен пункт на терористите от Близкия изток към други европейски страни.

В специален материал на френския вестник “Фигаро” на 21 декември 2010 г. маршрутът на ислямистките терористи от Ливан към Европа бе посочен с големи подробности. Статията ясно илюстрира опасностите, които дебнат и Гърция. По-конкретно полковникът от ливанската армия Махмуд Иса разказа пред френски журналисти, че от ноември 2010 г. около 20 екстремисти са успели да избягат от лагер в Ливан и са намерили път към ЕС. Полковникът заяви, че властите на международно равнище са информирани за този факт, макар че призна, че това е трудна задача. От своя страна френските власти смятат, че това е нова джихадистка мисия, насочена срещу европейските метрополии.

В класифицирани документи на радикални групировки в Ливан е било отбелязано, че лицата Имад Карум, Юсеф Кайед и Ахмад Сидауи са успели да напуснат лагера и през Сирия и Турция са влезли в Гърция и България с помощта на мрежите за прехвърляне на нелегални имигранти, ръководени от турци. Нещо повече, те успели да си купят фалшиви документи за самоличност и били заловени най-накрая при съвместна операция на българските и гръцките власти. Случаят, според много достоверни източници, е бил наблюдаван отблизо от британското и френското разузнаване, поради факта, че тези две държави били крайната дестинация на ливанската група. Махмуд Иса заявява, че има още такива случаи, които се изплъзват до момента на властите. В статията Гърция е спомената като регион, от който потенциалните терористи тръгват по пътя си към други страни от ЕС.

В същото време нарастващата вълна нелегални имигранти към Гърция от граждани на Афганистан, Пакистан, Иран, Сирия, Сомалия, Алжир и Судан разтревожи както гръцките власти, така и международната общественост. Страната обяви, че ще издигне ограда (по сухопътната си граница с Турция - бел. ред.), за да спре движението, а масовите арести на нелегални имигранти са ежедневие. Около 100 нелегални имигранти биват залавяни на ден през последните няколко месеца, но не всички биват депортирани заради различни бюрократични и политически причини.

Лявоориентирани групи и неправителствени организации с явни ислямистки връзки помагат всичко това да продължава, като осигуряват подслон на прииждащите нелегални имигранти, въпреки факта, че тяхната самоличност не може да бъде установена и е повече от сигурно, че сред тях има доста радикално настроени и потенциални терористи.

Ролята на изгряващата ислямска сила Турция в управлението на масовото движение от ислямски страни към ЕС е било посочвана многократно през последните няколко месеца и е важно да се отбележи фактът, че има организирани редовни полети между Рабат в Мароко и Алжир в Алжир до Истанбул, за да се докарват значителен брой граждани на тези страни в Турция и да бъдат транспортирани по-нататък към Гърция и България на път към ЕС. Ислямското правителство в Турция отмени визите с тези страни и няма визов режим с Иран, като по този начин улеснява движението на афганистанци и пакистанци, както и на иранци, към Европа.

Въпросът, който касае Гърция по отношение на радикалния ислям, е тясно свързан с това дали Турция ще контролира своята нарастваща склонност към радикалния ислям или ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване