02/04/11 04:45
(http://e-vestnik.bg/)

В болница “Токуда” взимат по 2000 лв. за операции с недоказан ефект

Проф. Иван Миланов, председател на Българската асоциация по множествена склероза. Снимка: авторката

От близо година в болница “Токуда”, а отскоро и в университетска болница Варна се правят операции, които срещат съпротивата на Българската дружество по неврология. Става дума за лечение на множествена склероза с хирургична интервенция, по точно поставяне на стентове във вените на мозъка. Процедурата обикновено струва на пациента 2000 лв. За новия метод на лечение излязоха няколко възхваляващи статии в централни всекидневници (виж тук). Те създават очаквания у пациентите с тази тежка болест, че едва ли не е намерено лечение за нея. При някои пациенти се получава първоначален ефект, но не при всички и не и доказано доколко продължава ефектът. Въобще такова хирургическото лечение е още недоказано и непризнато по света.

Множествената склероза, т. нар. MS, е болест, при която е засегнат мозъка на пациента и с течение на времето той започва да губи контрол върху движението, крайниците си и т. н. Много от пациентите са обездвижени и на инвалидна количка. Средната продължителност на живота е 15-20 г. след откриването на болестта. Досега науката не е изяснила причините и механизма на множествената склероза и по света няма сигурен метод или медикамент, който да я премахва, а само подобрява състоянието и разрежда пристъпите на болестта.

На 11 декември от Българското дружество по неврология излязоха с официално становище, че при множествената склероза не може да се прилагат хирургични интервенции. Проф. д-р Параскева Стаменова, председател на дружеството, изпрати отворено писмо до медиите по този въпрос, провокирана от няколко публикации във всекидневници, които представят този метод за лечение като някаква панацея. Но на предупрежденията на невролозите медиите не обърнаха внимание.

В момента такива операции се правят само в Италия, където италиански лекар развива тази хипотеза за болестта и хирургичния метод на лечение. А последователите у нас на създадения в Италия метод дава интервюта пред медии, че България вече е “авангардът” по отношение на прилаганата терапия. Регулаторните органи в различни страни в Европа, САЩ и Канада са категорични, че този метод не трябва да се прилага, докато не бъде доказана неговата ефективност и безопасност. В научните среди има разнобой, защото все още не е ясно какво точно причинява болестта. Според водещи специалисти поставянето на стентове във вените на мозъка, не помага. Излиза, че пациентите дават пари за операция, която не е доказано, че ще им помогне и пораждат у тях прекалено големи очаквания.

Проф. Стаменова и проф. Иван Миланов, председател на Българската асоциация по множествена склероза и шеф на болница “Св. Наум” в София, казват, че има автори, които доказват тъкмо обратната теза – несъстоятелността на подобно лечение със стентове. Затова те и колегите им смятат, че не бива да се злоупотребява с доверието на пациентите и да им се правят скъпи процедури с недоказана ефективност.

Ето и по-подробното мнение на проф. Иван Миланов, председател на Българската асоциация по множествена склероза.

Проф. Иван Миланов: Тези операции струват не малко и пораждат прекалено големи очаквания у страдащите

- Проф. Миланов, кое предизвика реакцията ви на специалисти в този случай ?

- Преди това искам да направя няколко пояснения. У нас няколко хиляди души страдат от множествена склероза. Това е автоимунно заболяване при млади хора, провокирано от някакъв възпалителен процес с неустановен произход. Характерно за него е, че протича на пристъпи - влошаване, подобряване, задържане на състоянието. От близо 20 години успешно се прилага метод на лечение, с който  се цели намаляване на тяхната честота, тъй като след всеки пристъп на болестта организмът се уврежда все повече и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване