02/05/11 09:31
(http://e-vestnik.bg/)

Любовните афери на Яворов

Аворов. Снимка: Изгубената България

Издателство “Персей” пусна книгата “Не бой се и ела” - писма и стихове от любовните афери на Яворов. В следващите редове литературният историк Петър Величков разказва за любовите на поета.

“Две красиви жени пресичат пътя на поета П. К. Яворов. Мина Тодорова го вдъхновява, за да напише някои от вечните любовни стихотворения на литературата ни. Другата – Лора Каравелова – го кара да изживее, а не да напише, най-голямата драма в живота си.
Преди да ги срещне, Яворов преживява не един любовен възторг или разочарование. Хорската мълва се опитва да преброи незаконните му деца, но поетът е дискретен до гроб. Според приятел на младия Яворов той е чувствителна и еротична натура, лесно се увлича и бързо се влюбва. Не се задоволява само с една-единствена жена, защото дири красотата и разнообразието

Ранното си съзряване бъдещият поет обяснява с далечния си арабски корен. Едва навършил 14 години, той се записва през 1891 г. да учи в Пловдивската гимназия. Пред своя анкетьор Михаил Арнаудов Яворов си признава двадесет години по-късно, че има незаконен син в Пловдив от съседка. Тя е омъжена госпожа, която, преди да се захване с младежа, няма деца.

Едва завършил втората учебна година, Яворов се връща в Чирпан, където четири години е телеграфист и не се забърква в любовни страсти. Но през 1897 г., когато се премества да работи в Сливен, отново се впуска в драматична авантюра. Хазайката му има племенница – хубаво и елегантно момиче, едва навършило 17 години. Косите й са руси и къдрави, очите – сини, бузите й са като червени ябълки, а устните – сочни като малини. Но преди работата да придобие фатален обрат, Пейо е преместен в Стралджа.

Като поет Яворов се проявява едва в Анхиало (днес Поморие). За да стигне до черноморския градец, той се заменя с колега оттам, който иска да работи в Стралджа. Тук Яворов написва знаменитата си поема „Калиопа”. В автобиографията си (ослепелият поет я диктува на Владимир Василев), той разказва: „Написах „Калиопа”, вдъхновен от една хубава мома българка, съжалявах, че не съм се оженил за нея.”

Корицата на книгата с писма и стихове за любовните афери на Яворов.

Не е известно какви точно са били отношенията на младия телеграфист със съседката му “Калиопа”, но се знае, че в Анхиало по това време учителстват две красиви девойки, по които анхиалските младежи въздишат и им правят серенади. Едната е копривщенка и се казва Нонка Чипева, а другата – Екатерина Бояджиева. На Нонка е посветена поемата „Калиопа” и явно чувството към нея е запалило творческия заряд в поета. Но по настояване на майка си тя се омъжва за доста по-възрастен ветеринарен лекар.

За това време Яворов си спомня с носталгия: „Аз бях голобрад младеж, стеснителен, но със слабост към нежния пол… За нещастие живеех при една старица, която имаше дъщеря – млада вдовица с пленителна хубост”. Телеграфистът преценява, че майката зорко бди и макар че вдовицата му се вижда незадоволена, решава да не я напада. Но една вечер той се прибира по-рано. Чука се на вратата му и когато отваря, той с изненада вижда хубавата си и млада хазайка. Яворов преценява, че съдбоносният момент е настъпил. Без думи той се спуска първо да я нацелува, пък после каквото стане. Младата вдовица оказва лека съпротива. Но майка й ги издебва и се вторачва в Яворов с почервенели от гняв очи. Дъщерята се изплъзва бързо, а старата нарежда на квартиранта да си обира крушите.
Анхиало опротивява на Яворов и той с радост го напуска и отива в София. ...

Публикувана на 02/05/11 09:31 http://e-vestnik.bg/10990/zhenite-i-aferite-na-yavorov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване