02/06/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямистите - предизвикателство за краля на Йордания

Правда.ру

След събитията в Тунис мощни антиправителствени акции разтърсиха още една арабска държава - Йордания. Щом тунизийският президент Бен Али бе свален, крал Абдула Втори взе превантивни мерки - намали например цените на основните храни и отпусна половин милиард долара за различни социални проекти. Не успя обаче да блокира протестните нагласи. Хиляди излязоха на протести срещу влошените условия за живот и корупцията; демонстрантите настояха за оставка на правителството. Както и в случая с Египет, срещу властта се обедини на практика цялата опозиция - от умерените синдикални дейци до левицата и ислямистите.

Акциите принудиха краля да изпрати в оставка кабинета на Самир ар Рифаи. На мястото му бе назначен един от най-влиятелните шефове на силови структури - Маруф Бахит, “човек от тайните служби”, комуто монархът възложи да проведе политически и социално-икономически реформи. При все че повечето опозиционни партии склониха да му съдействат, влиятелният Фронт за ислямско действие отказа. Радикалите са недоволни главно от това, че кралят смени премиера, но остана на власт.

В случая ислямистите намятат тогата на демократи. Те приканват краля да формира “правителство на националното спасение” и предлагат министър-председателят да се избира чрез общонационално гласуване. Кралят не е съгласен, тъй като схваща, че при това положение ще се превърне в декоративна фигура и ще изгуби влияние върху политическите процеси. В тази връзка ислямистите се канят скоро да засилят антиправителствените протести.

Ще припомним, че съвсем доскоро западните аналитици представяха Йордания за образец на стабилност и развита икономика сред арабските страни. Наистина там кажи-речи няма петролни находища, но Аман активно засилва туризма, включително лечебния. Освен това страната има доста голям потенциал за развитие на суровинния сектор. Йордания е сред важните производители на фосфорити в световен мащаб. Да не забравяме и откритите наскоро големи находища на природен газ и уран.

Неслучайно там не са много хората, живеещи под чертата на бедността. В Египет примерно бедняците са 40 на сто, а в Йемен над половината; в Йордания обаче статистиката информира само за 3,5 процента от населението, които се изхранват с по-малко от два долара дневно (по данни на опозицията те са 25 на сто). Дори западни правозащитници забелязваха, че с равнището на демокрацията и спазването на човешките права страната ясно се откроява на общия безрадостен близкоизточен фон.

Напоследък обаче социалните проблеми се изостриха и там. Дори официалните власти признават, че над 15 процента от жителите са безработни (според опозицията - над 30 на сто). За тежкото положение допринася и друго - страната е наводнена със стотици хиляди трудови мигранти от Югоизточна Азия и Египет, също и бежанци от Ливан и Ирак. Демографската ситуация в Йемен допълнително влошава нещата. Наистина прирастът на населението там е доста по-нисък, отколкото в Йемен, но все пак е от значение. Броят на жителите вече доближава 6,5 милиона и според източници от съседни арабски държави нараства със 150 хиляди души годишно.

Има и други проблеми - водните ресурси са ограничени, поради което селското стопанство не може да задоволи продоволствените нужди на страната. От друга страна, положението на Абдула Втори е далеч по-стабилно от това на Мубарак например. За разлика от случая с Египет, Западът, включително САЩ, не се отказа да подкрепя действащата власт. Тези дни Вашингтон прехвърли най-малко 0,66 милиарда долара помощи в сметките на Аман. Пекин също не остана настрана и обеща в най-скоро време да отпусне на Йордания поне 150 милиона долара.

Доколко е стабилна властта на краля в тази обстановка? “Правда” помоли за коментар арабиста Сергей Демиденко от Института за стратегически анализ. “Днешните протести са тревожен сигнал за крал Абдула, тъй като при известни условия може да ги подкрепи мнозинството от населението. Както знаем, голяма част от него са палестинци. Мнозина от тях поддържат връзки със свои сънародници, членуващи в радикалните организации ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване