02/06/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Опозицията в Русия завижда на Египет

сп. Тайм

Борис Немцов и правозащитничката Людмила Алексеева на Триумфалния площад в Москва на 31 януари. Снимка: АП/БТА

Лидерите на опозицията в Русия отдавна търсят нов рефрен - нещо различно от изтъркания лозунг “Русия без Путин!”. И в понеделник вечерта, когато се събраха на протест в центъра на Москва, те изглежда го намериха. Той се зароди като един вид завист към Египет, заразен от революционния вирус, който инфектира много от дисидентите по света, откакто в Тунис преди няколко седмици избухна въстание. За опозицията в Русия събитията в арабския свят повдигат някои мъчителни въпроси: Каква е разликата между нашите лидери и президента на Египет, на когото му се клати почвата под краката? Защо революцията да не дойде и у нас?

Според някои критерии между режима на египетския президент Хосни Мубарак и този на руския министър-председател Владимир Путин изглежда няма голяма разлика. Много от социалните злини, които подтикват египтяните към бунт, са също толкова сериозни в Русия, а в някои случаи и по-тежки.

Според класацията на “Трансперънси интернешънъл” на най-корумпираните страни за миналата година Египет беше на 98-мо място заедно с Мексико, а Русия беше на 154-то. Икономическите проблеми в двете страни като повишаването на цените на храните, безработицата, бедността и огромната празнина между бедни и богати също са сравними.

Последните данни на Програмата за развитие на ООН показват, че 16,7 процента от египтяните са живели под прага на бедността през 2005 г. в сравнение с 19,6 процента в Русия през 2007 г. Нивото на безработицата също е почти еднакво. Според най-новите данни в “Книгата с факти за света” на ЦРУ в Египет то е било 9,4 процента в края на 2009 г., а в Русия - 9,2 процента в началото на 2010 г.

Лидерите на руската опозиция, на които е забранено да се занимават с политика и които са често арестувани за своята дейност, лесно стигнаха до подобно сравнение в понеделник вечерта. Фактическият лидер на опозицията Борис Немцов изрева от микрофон върху каросерията на камион на Триумфалния площад в Москва: “От 30 години властта е в ръцете на корумпирания и крадлив диктатор Мубарак. Но по какво се различава той от нашите лидери?” Десетина гласа от тълпата отговориха: “Те са същите!” После, докато продължаваше митингът, изглежда популярност доби нов лозунг: “Няма да чакаме 30 години!”

Преди това либералното крило сред обкръжението на президента Дмитрий Медведев в Кремъл изглежда също долови революционния плам, когато икономическият съветник на Медведев Игор Юргенс предупреди, че Русия би могла да заприлича на Тунис, ако Путин реши да се върне на президентския пост през 2012 г. “На всички им е омръзнало да гледат все същото лице”, каза Юргенс на 18 януари пред информационната агенция Блумбърг. За служител от ранга на Юргенс това беше шокираща обида срещу министър-председателя.

Но въпреки че са изключително ефектни, сравненията между Русия и Египет не са особено състоятелни, както признаха пред сп. “Тайм” двама от опозиционните лидери в неофициален разговор по време на митинга в понеделник. Първо, през последните години арабският свят преживява демографски взрив, който води до увеличаване на младото и неспокойно население. Много от хората, които палят огън по барикадите и замерят с камъни полицията в Египет, са под 15 годинш - в тази възрастова група попадат около 40 процента от населението.

В Русия ситуацията е точно обратната, каза бившият парламентарист Владимир Рижков, превърнал се в дисидент. “Хората у нас са застаряващи и изнемощяващи”, заяви той, поглеждайки към пенсионерите, които преобладаваха сред скромната тълпа на проявата в понеделник, представляваща редовен протест срещу Путин, организиран на 31-вия ден от месеца. “А и високата цена на петрола (главния износ на Русия) дава на режима определена “възглавница” от ...

Публикувана на 02/06/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11019/opozitsiyata-v-rusiya-zavizhda-na-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване