02/08/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Г-жа Мария Анхелес Муньос, шеф в Министерството на образованието в Мадрид: Испания ще инвестира в българските учители

Г-жа Мария Анхелес Муньос, шеф на дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на образованието на Испания, пристигна у нас, за да подпише новата четиригодишна програма за съвместна дейност между двете страни в сферата на образованието и културата. Само пред „Класа” тя анализира възможностите за обучение на български младежи в Испания, както и на испанци у нас.


- Г-жо Муньос, каква е идеята, заложена в програмата, която подписахте?
- Преди всичко става дума за стабилна подкрепа на учителите по испански. Защото учителят е най-ценният елемент в образователния процес, в който непрекъснато трябва да се инвестира.

- В какво точно се изразява грижата за учителите чужденци?
- Става въпрос за летни курсове в твърде широк спектър, тъй като те са достъпни за стотици преподаватели по испански от цял свят. Това лято в Испания ще специализират около 600 преподаватели чужденци, между тях и доста българи. Испанската страна заплаща и пътя, и престоя. Има курсове както за усъвършенстване на езика, така и за овладяване на комуникацията с учениците, на техническите средства, които се използват в модерната учебна зала. А и самият престой в испанска среда е безценен за преподавателите. Испанското посолство в София също помага на българските учители в конкретната им работа.

- Как мислите, лесно или трудно е за българските тийнейджъри да учат испански?
- О, вие, българите, сте прочути с умението да учите езици. Благородно ви завиждам!
Държим много за реципрочното изучаване на езиците – испански в България и български в Испания. Испанският има вече стабилни позиции във вашата страна, а българският, бих казала, завоюва своя територия в Испания, тъй като у нас живеят много българи емигранти.

- Какви възможности дава Испания на българските младежи, които искат да следват в испански университети?
- Твърде широки и достъпни. Големият брой чуждестранни студенти, които ние приемаме, е по линия на програмата „Еразъм” на ЕС. Българите чудесно се вписват в нея. Аз самата минах почти през пилотния проект на „Еразъм” и си давам сметка, че този опит ми е дал друг поглед към света. Българските младежи се чувстват много добре в испанските университети.
Важно е българчетата, емигрирали в Испания с родителите си или родени у нас, да си запазят езика. Това е грижа не само на техните родители, но и на испанската държава.
Някога човек, който говореше един чужд език, бе смятан за културен и образован. Сега един чужд език не стига. Трябват и два, че и три! Защо един от тях да не бъде българският, макар че той не е така широко разпространен като испанския? И това го прави още по-интересен. С чиста съвест казвам, че занапред испанците ще опознават повече България и ще разширяват познанията си по български,

- Но и светът, и Европа е в криза. Вероятно тя засяга и студентите, които приемате от чужбина?
- Криза на гръцки означава да поставиш нещо под съмнение. Да, поставяме под съмнение реализацията на много проекти, но не ги замразяваме. От кризата умните си изваждат поука! В Министерството на образованието не си позволихме да намалим броя на стипендиите, отпускани на чужденци. И дума не става да режем бройката на български учители, които идват да специализират при нас. Международното сътрудничество в сферата на образованието е нашият най-важен фокус, от който няма да отстъпим. Самият министър на образованието отстоява много солидно тезата за разпространението на испанския език по света, за неговото професионално и качествено изучаване.


Интервюто взе Елиана Митова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване