02/08/11 16:18
(http://www.klassa.bg/)

КЗК: Търговски вериги действат нерегламентирано

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ обвини едни от най-големите търговски вериги у нас - „Метро Кеш енд Кери България", „Билла България", „Кауфланд България", „ХИТ Хипермаркет", „Максима България" и „Пикадили", в прилагане на общи механизми за координиране на търговската политика за доставка на стоки и на маркетинговата политика при промоции. Това стана ясно от съобщение на сайта на регулатора. В хода на производството КЗК установи, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите. Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи. Използвали са и механизми за координация на маркетинговата си политика при промоции чрез ограничаване свободата на доставчиците, посочват от КЗК. Оттук нататък в срок от 60 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание. След това КЗК ще се произнесе по съществото на спора.
Обвиненията са абсолютно несъстоятелни и ще реагираме срещу тях по законосъобразния начин, заяви д-р Росица Попова, ръководител „Реклама и връзки с обществеността“ в „Кауфланд България", за в. „Класа“. Не можем да коментираме едностранно, а всички вериги общо съгласувано трябва да излязат с официално становище, пък посочиха от „Билла“. „Максима България“ няма да коментира този въпрос докато не се запознае подробно с наличната информация, пък гласеше официалното становище на другата засегната компания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване