02/08/11 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Проучване сочи, че близо 72% от столичани очакват софийска програма на БНТ

Близо 72% от столичани изразяват готовност да гледат регионална телевизионна програма БНТ-София. Това е изводът от социологическо проучване на „Сова Харис“ по поръчка на обществената телевизия, измерващо нагласите на софиянци към специализирана програма за столицата. Според изследването по-изразен интерес към новия тв канал се регистрира сред висшистите, служителите в държавни предприятия, хората на възраст над 46 години и сред пенсионерите.
Проучването е проведено в периода 28–31 януари 2011 г. чрез стандартизирано телефонно интервю на 500 души над 15 години и е свързано с подготовката на БНТ за излъчване на програма БНТ-София. Стартирането на програма на БНТ за столицата на отделна честота печели одобрението на преобладаващата част от анкетираните.
По отношение на съдържанието и структурата на програмата „Сова Харис“ отчита следните тенденции:
В делнични дни зрителите биха предпочели да гледат продукцията на БНТ-София предимно в сутрешните часове (24%) и след 18 часа (29%), когато аудиторията на БНТ-София би се състояла от хора, които са заети в държавния или в частния сектор. Телевизионните емисии през деня между 12 ч и 18 ч биха били гледани от пенсионерите и неработещите. През уикендите хората биха предпочели да гледат продукцията на БНТ-София в следобедните часове. Предаванията преди 12 ч през почивните дни могат да разчитат на зрителския интерес на пенсионерите.
Изследването показва, че концепцията на БНТ-София би трябвало да включва новини (33%); спортни предавания (19%); игрални филми, сериали, анимационни филми (17%); развлекателни програми, шоу, мода (17%); образователни предавания за дома, за здравето, кулинарни предавания (12%) и други. По-ниски са резултатите за предавания за инфраструктурата и ремонтните дейности в столицата, публицистични предавания, музикални предавания, предавания за изкуство и култура, предавания за пътната обстановка и градския транспорт в София.
Очевидно съществува необходимост от акцент в телевизионния ефир върху проблемите на столицата. Вижда се, че около 63% от софиянци очакват регионалната столична програма да акцентира именно върху тези проблеми. Близо 76% от столичани биха гледали излъчване в реално време от ключови места в София.
46% от софиянци са изразили готовност да споделят свое мнение пряко в ефира на БНТ-София относно конкретни проблеми на столицата. Това са две трети от висшистите, 61% от работещите в държавни предприятия, една втора от пенсионерите, 47% от заетите в частния сектор. Очевидно стартирането на регионална програма на БНТ-София би могло да даде гласност на жителите на столицата по отношение на актуални теми и наболели въпроси, свързани с конкретни проблеми на инфраструктурата и градоустройството на София или начина на живот в столицата.
Въз основа на данните от проучването може да се допусне, че излъчването на регионална за София телевизионна програма на отделна честота ще спечели голям зрителски интерес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване