02/09/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

55 хиляди преброители тръгват по домовете ни

От днес 55 хиляди преброители тръгват по жилищата, за да вземат кодовете на тези, които са се преброили по интернет, и да преброят останалите чрез хартиени карти. Това обяви Мариана Коцева, шеф на НСИ. Тя посъветва хората да искат личната карта на преброителя, за да не се стига до измами. Коцева добави, че българите, които са в чужбина, няма да бъдат броени от статистическия институт, а от статистиките на съответните страни. Любомир Блатски, началник отдел „Пресцентър и публикации“ в института, съобщи пред „Класа“, че хартиените карти, по които ще бъдат преброявани хората, са същите като тези по интернет, като имат един раздел повече за сградата, в която живеят. „Тази част за сградата се попълва от преброителя, като правим това за улеснение на хората, тъй като примерно в един блок няма смисъл всички да попълват едно и също нещо, а то се прави от преброителя еднократно“, коментира той. Блатски добави, че в по-големите градове в блоковете например преброителите първо ще се свържат с домоуправителите и по този начин те ще могат да получат информация за хората, ако не бъдат открити. Те ще закачат стикери на вратите на апартаментите, в които ще се казва, че жилището е било посетено от преброител. В него ще бъдат написани още името и номерът на картата преброителя, както и телефонният му номер, на който хората могат да се свържат с него. Блатски обяви, че преброителите ще се легитимират със специални карти, на които има трите имена, снимка на преброителя, подпис и печат. От НСИ обявяват още, че хората могат да си организират среща с преброителя и той да им се представи една вечер да го видят и след това да се уговорят по кое време ще може да дойде да ги преброи.
„Очакваме 3 млн. души да се преброят електронно“, прогнозира вчера Мариана Коцева. Крайният срок на преброяването по интернет изтече вчера в полунощ. Коцева обяви през деня, че до момента 2 млн. и 850 хил. българи са се преброили по интернет. Тя коментира, че телефонът, на който може да се потърси информация за преброителя от съответния район, е 0 700 16 310.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване