02/09/11 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Аксел Вебер няма да се кандидатира за шеф на ЕЦБ

Директорът на Bundesbank Аксел Вебер няма да се кандидатира за поста на председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) според високопоставени европейски източници, цитирани от информационната агенция Ройтерс. Новината изненада пазара, а еврото се понижи. Подобен слух може да се отрази сериозно върху цените на някои книжа и валути, коментира Силвио Перуцо, икономист в RBS. Според него има алтернатива на Вебер за поста на следващия президент на ЕЦБ в лицето на Марио Драги или Ив Мерш. Все още поддържам мнението, че следващият председател трябва да бъде германец. Моят фаворит е Клаус Реглинг, пък заяви Джеймс Никсън, икономист от Societe Generale. Сред експертите остава мнението, че независимо кой ще застане начело на Европейската централна банка, новият председател трябва да гарантира стабилна парична политика. Досега Вебер се смяташе за фаворит за мястото на Жан-Клод Трише, като се допускаше, че това е причината за напрежение между него и настоящия ръководител на банката.


Трише и топфинансисти се срещат на 14 февруари

Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише и финансовите министри на 17-те страни от Европа ще се срещнат на 14 февруари в Брюксел, за да обсъдят новия план за справяне с дълговата криза на Стария континент, съобщи Ройтерс. На срещата ще се разгледат въпросите, свързани с Европейския финансов стабилизационен фонд EFSF. Според източниците на информационната агенция, които са от еврозоната, обаче крайните решения няма да бъдат взети преди месец март.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване