02/09/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Диалогът за бъдещето на БГ киното замря

Иван Тонев, председател на Асоциацията на операторите

Не виждам за съжаление кой знае колко добри перспективи за развитието на българското кино през следващите години. Макар че в края на 2010-а всички организации от общността на кинаджиите постигнахме споразумение с Министерството на културата и получихме уверение от най-високо ниво, че държавата няма да абдикира от отговорностите си по отношение на Седмото изкуство.
Какво се случва обаче със средствата, които трябва да получим през 2011-а, за да бъдат завършени определени продукции? В неофициално изказване министър Вежди Рашидов твърди, че те вече са получени от държавния бюджет. Но всъщност става дума само за една втора част от полагаемата се субсидия за филмопроизводство, която се формира чрез специална формула, залегнала в закона, и която въобще не е спазена тази година. С половината от средствата филмите просто не могат да бъдат завършени. Работата е започната и оставена в очакване на субсидия. За да може тя да продължи, се очакват целеви средства, които да дойдат от Министерството на финансите през Министерството на културата. Тия средства трябва да покрият недостига за разходите на вече стартиралите филмови продукции. Ако тези средства се получат, ние ще можем да продължим да работим. Ако обаче не се получат, във въздуха увисват вече стартирали продукции, които няма как да бъдат завършени. Всъщност се получава един заем, който ни вкарва в един непрекъснат недостиг, в невъзможност да работим.
Ето защо твърдя, че споразумението, до което стигнахме в края на 2010 -а, все още не е дало никакви резултати.
Заради тия финансови затруднения са обявени две нулеви сесии на НФЦ, което ще рече, че няма да има нови проекти и за настоящата, и за следващата година. А това практически означава застой в кинопроизводството. Така че в момента ние, кинотворците, сме изцяло зависими от добрата воля на две министерства - на финансите и на културата. Те трябва да уважат споразумението, до което бяхме стигнали, и да дадат зелена улица за творчество.
Бяхме неприятно изненадани, че членове от Закона за авторското право се променят, без да бъдат сезирани потърпевшите организации или потърпевшите автори. Но за наша радост се случи и нещо добро – то тръгва от комисията по култура в Народното събрание. Беше отменена една корекция в член 29 от Закона за авторското право, срещу която всички ние – представителите на авторските сдружения, бяхме застанали много категорично. Вносителите на корекцията просто я оттеглиха, което означава готовност за ползотворно общуване. Може би това е началото на един по-позитивен диалог, за който всички ние пледираме. Г-жа Даниела Петрова в качеството си на председател на комисията по култура първа протегна ръка за този диалог, нещо, което ние високо оценяваме. Така че стартът на добрия диалог вече е даден. Остават надеждите, че съсловието на кинаджиите няма да бъде подведено и излъгано. Че диалогът ни с властта ще продължи в името на българското кино.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване