02/09/11 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Саркози реши генерално конфликта на интереси

Премиерът и външният министър на Франция се забъркаха в скандали с конфликт на интереси, което накара президента спешно да се намеси, за да овладее надигащата се критика на опозицията. Но вместо поне да порицае виновните си подчинени, Саркози се измъкна с „препоръка“ – в бъдеще такива фалове да няма. И за да е сигурен, че никой от кабинета му няма да се изкуши на апетитни предложения за ваканции в екзотични страни на чужди разноски, държавният глава отсече: оттук нататък ще почивате у дома.
Неофициално предизборната кампания за 2012 г. във Франция вече е в ход и ако иска да се бори за втори мандат, Саркози трябва да има рамото на доверените си хора. Такива са и Франсоа Фийон, и Мишел Алио-Мари. Затова повече наказания от препоръката „стойте си мирно вкъщи“ явно няма да има.
Но ако иска да бъде справедлив, Саркози също трябва да си забрани почивка извън пределите на Франция. Те бяха на Коледа в страна, близка на Тунис и Египет – Мароко, но вероятно са си платили сами сметката, защото френските медии със сигурност щяха да надушат далаверата.
Терминът конфликт на интереси, който си има доста по-цветисти български синоними, все още не е главна тема в нашия политически живот. Само бившият здравен министър Божидар Нанев трябваше да обяснява пред премиера Бойко Борисов защо е ходил в САЩ на разноски на организация, която има бизнес интереси в България. Нанев си отиде обаче не заради този конфликт, или поне не главно заради него. Но все пак скандалът с частните полети и разходки с лодка на френските министри би трябвало да светне като предупредителна лампичка и у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване