02/10/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Настъпва часът на истината за Берлускони

Фотошарж на Силвио Берлускони. Снимка: Рикардо Рацино

Миланските прокурори обявиха намерението си да поискат бърз съдебен процес срещу италианския премиер Силвио Берлускони, разследван за секс с малолетна проститутка и за злоупотреба с власт. Настъпва часът на истината за Берлускони, пише в. “Кориере дела сера”. Всекидневникът съобщава, че премиерът е свикал на спешно заседание юридическите си съветници, сред които министъра на правосъдието Анджело Алфано.

Основната стратегия на защита на Берлускони ще бъде, че мароканката Руби, която го забърка в секс скандала, е родена не през 1992 г., а година по-рано. Тя твърдяла това при разпит в полицията през 2009 г. Това означава, че при познанството си с премиера тя е била пълнолетна, допълва вестникът.

В. “Република” пише, че за разлика от Берлускони останалите разследвани от миланските прокурори - телевизионен журналист, импресарио и областна съветничка от Ломбардия - ще бъдат подложени на стандартната процедура: първо ще има предварителни изслушвания, а после процес, докато в случая с премиера прокурорите настояват да се мине без предварителната фаза.

Вестникът съобщава, че миланското разследване на Берлускони е допълнено и от разследване на прокурори от Неапол за евентуална мрежа за набиране на момичета за партитата на премиера. Във второто разследване главно действащо лице се оказва популярната в Италия шоу гърла Сара Томазини. Във второто разследване нейният телефон бил подслушван и били засечени обаждания до премиера, до евродепутатката Личия Ронцули, до министъра на отбраната Иняцио Ла Руса, както и до брата на Берлускони - Паоло.

Ла Руса се възмути, че името му се забърква в подобен скандал. Томазини твърди, че телефонът й бил откраднат и не тя е звъняла от него. Преди време обаче тя каза, че премиерът й предложил място в политиката, но тя му отказала, защото искала да пробие в киното, припомня “Кориере де ла сера”.

В. “Република” също пише за второто разследване и посочва, че в него е замесено името и на папарака Фабрицио Корона, осъден преди време за шантаж на италиански звезди. Тези дни той намекна, че мафията може да разполага с компрометиращи снимки на премиера от партитата във вилите му, припомня вестникът. Изданието цитира и седмичника “Оджи”, според който компрометиращи кадри от партитата имал и брат на приятелка на Ноеми Летиция, друга замесена в скандали с Берлускони млада дама.

Скандалът с Берлускони е обект на медиен интерес в Италия седмици наред. Растящото възмущение на италианците досега обаче не донесе политическо поражение за премиера, който продължава да има крехко мнозинство в парламента. Причината за това е, че левоцентристката опозиция е слаба, а десноцентристката коалиция на Берлускони засега не е показала ясни намерения да го смени от лидерския пост, отбелязва американският в. “Ню Йорк таймс”.

Британският в. “Гардиън” описва случващото се сега с Берлускони като най-голямото предизвикателство в бурната му кариера. След като днес миланската прокуратура поиска от съдия да реши дали да започне дело срещу премиера, съдията има пет дни, за да се произнесе дали има основания срещу премиера да бъдат повдигнати обвинения. Той може да насрочи предварителни слушания, за да се запознае с доказателствата срещу премиера, преди да вземе решение, припомня британският всекидневник.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване