02/10/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

След Мубарак - Техеран от 1979-а или Берлин от 1989-а?

в. Ню Йорк таймс

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Ключовият въпрос за Египет може да се сведе до това: дали сме свидетели на Техеран от 1979 г. или на Берлин от 1989 г.? Дали това е масово въстание срещу диктатурата, борещо се за демократични свободи - цел, която ще бъде узурпирана от организираните ислямисти, както през Иранската революция? Или това е край на арабския “Джурасик парк”, където от Йемен до Тунис управляваха застарели деспоти, и начало на демократичен разцвет, подобно на световните промени при разпада на Съветската империя?

Ако е второто, в което вярвам и аз, е много важно да се подходи правилно. А за да се направи това, е необходимо участието на все още неопитния президент на САЩ Барак Обама, мобилизиране на всички дипломатически умения, които Америка показа при обединението на Европа през 1989 г., както и да се заимства от плана “Маршал”, за да бъде подкрепена изгряващата египетска и арабска демокрация.

Това ще изисква също Израел да набере частица от смелостта на Ануар Садат, която той показа при визитата си в Ерусалим през 1977 г. - смелост да остави настрана мантрата за сигурността, вследствие на която съзира във всеки демократичен опонент на Хосни Мубарак потенциален джихадист, и да преглътне модернизирането на въоръжените сили в арабския свят, който познава безплодието на войната.

Преди да стигна до тези теми, нека очертаем двете позиции в един разгорещен дебат. Израел и неговите консервативни поддръжници прегърнаха аналогията с Иран. Те виждат заплахата преди всичко в египетското пробуждане. Израелският премиер Бенямин Нетаняху го формулира така: “Нашите опасения са, че когато има резки промени, без да са налице всички аспекти на съвременната демокрация, това, което ще се случи - както стана в Иран - ще бъде надигане на потиснически режим от радикален ислямистки тип. Такъв режим ще унищожи човешките права, няма да допусне демокрация и свобода и ще представлява заплаха за мира”.

Арабски интелектуалци заемат противоположна позиция, най-добре изразена от Рами Хури от Американския университет в Бейрут: “Ние сме свидетели на епичен, исторически момент на зараждането на идеи, от които обикновените араби отдавна са лишавани - правото да определим себе си и нашите правителства, да заявим нашите национални ценности, да оформим нашите системи на управление”.

САЩ, отрезвени от Ирак и опарили се в Газа, опитаха средния път на “мирния преход”. Те казаха ясно на Мубарак, че трябва да си ходи, но може би не точно сега. Нюансираното повторение на думите на Нетаняху от страна на Хилари Клинтън прозвуча така: “Революциите свалят диктатори в името на демокрацията, само за да видят как този процес е узурпиран от нови автократи”. С други думи бихме желали да видим арабска 1989-а, но ние сме се парили толкова пъти, че да забравим за Иран от 1979-а.

Втората дата е оставила неизличими следи в американската дипломатическа памет. Америка задълго се бе залепила за шаха и загуби Иран. Това остави Египет като алтернативния крайъгълен камък на стратегическите интереси на САЩ в Близкия изток. Нищо чудно, че американските опасения да не бъде “загубен” Египет, са големи. Освен Иран и Египет - двете най-големи национални държави в Близкия изток - останалите не са нищо повече от “племена с национални флагове”.

Да хвърлим бърз поглед върху Иран. В Техеран имаше един нелеп дебат между режима, който се стремеше да изрази симпатии към египетското въстание, и опозиционното движение на Зелените, чиято смелост през 2009 г. бе предтеча на Тунис и Кайро. Върховният лидер Али Хаменей декларира по отношение на Египет: “Ние сме щастливи, когато мюсюлманите свиват юмруци срещу враговете на нашата религия”.

Хайде де! Истината принадлежи на опозиционния лидер Мир Хосейн Мусави, който очерта пряка връзка ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване