02/13/11 16:40
(http://www.klassa.bg/)

Statoil e избрана за най-отговорна компания за 2011 г. в света

Норвежкият енергиен гигант Statoil ASA оглави класацията за най-отговорна компания на 2011 г. според традиционното подреждане на Corporate Knights. Сред 100-те най-зелени се наредиха и водещи световни корпорации като General Electric (11-а позиция), Sony (30-а позиция), Mitsubishi Heavy Industries (35-о място), Adidas AG (38-о), Procter & Gamble (44-то), Kraft Foods (45-о).
Във втората половина на списъка остана козметичният гигант L'oreal (57-о), Philips Electronics (58-о), Yamaha (59-о), Henkel (61-во), Danone (68-а позиция), Konika Minolta (70-а позиция), Hewlett-Packard (75-а позиция). Една от най-разпознаваемите марки в света – Coca-Cola, се нарежда на 78-а позиция, Panasonic са под номер 80, следвани от Nissan Motor и Toyota Motor (82-ро място). Впечатление прави и фактът, че в Топ 10, 8 от компаниите са европейски, докато едва 2 от тях са щатски корпорации. Миналогодишният победител сега заема 11-о място.
Победителят в класацията на Corporate Knights – Statoil, е най-голямата офшорна петролна и газова компания в света и най-голямата компания по приходи в Скандинавския регион. Корпорацията може би е получила престижната награда заради специалната дейност по отношение на управлението и социалната политика. От гледна точка на процента жени във висшето управление компанията е класирана на второ място. Гигантът се е представил добре и при екологичните индекси заради отношението продажби към общ обем на въглеродния диоксид и емисии.
На второ място в топлистата застава американската компания за фармацевтични, терапевтични, биотехнологични продукти и козметика Johnson & Johnson. Голям плюс за отличното позициониране на тази корпорация е мениджърският екип. Около една трета от директорите са жени. При производството на продукцията въглеродните емисии също запазват добри нива, което се отразява на общата оценка на фармацевтичната компания.
Не много известната датска компания Novozymes заема третото място. Корпорацията се занимава с биотехнологична дейност. Част от работата й е свързана с ензими, микроорганизми и биофармацевтични съставки. При извършване на дейността си емисиите на въглероден диоксид са най-ниски от всичките 10 топкомпании, или с други думи Novozymes се намира на 23-то място в листата според екологичните фактори за въглеродни емисии. По отношение на управлението обаче едва 11% от директорите в компанията са жени.
Финландската компания за мобилни телефони Nokia фигурира в специалната класация за втора поредна година. Корпорацията е и водещ доставчик в областта на мобилните, фиксираните широколентови и IP-мрежи. Много големите стойности на отношението спрямо въглеродните емисии при производството на продукция определят петата позиция за гиганта по отношение на най-високите нива. Въпреки това компанията заема четвърто място в листата за най-отговорни компании. Около 18% от ръководителите й са жени.
Белгийската фирма за материали Umicore заема петата позиция в листата. Полето й на дейност е свързано с преработката на различни метали, включително и благородни, както и изработване на специализирани продукти от тях. Корпорацията със седалище в Брюксел е насочила усилията си да се модернизира изцяло. Това е причината Umicore да произвежда и автомобилни акумулатори, както и да рециклира различни видове батерии. Минната дейност вече не играе водеща роля за развитието й. Около 10% от директорите в компанията са жени.
На следващото място се намира Intel. Производството на въглерод, измерено с продажбите и разделено на общия брой емисии въглероден диоксид, е 11 012 долара. Европейската комисия наскоро разреши на базирания в Силициевата долина гигант да предложи 7,68 млрд. долара за придобиване на фирмата за защитен софтуер McAfee. Това се случи, след като Intel обещаха продуктите на новозакупената компания да могат да действат и на конкурентните машини. Така антитръстовите регулатори бяха убедени да разрешат поглъщането.
На седмата позиция в листата е поставена AstraZeneca. Британската корпорация е фармацевтична и биологична компания, която се занимава с производство на лекарства за множество заболявания. Според данни на експерти доходите в тази фирма са сред най-високите във фармацевтичния бранш - на 7-о място. Лошите новини обаче не я подминаха - през декември се наложи забавянето на разработката на лекарство за дихателни инфекции, което струва 445 млн. долара от оценката на инвеститорите.Около една четвърт от топмениджърите в компанията са жени.
Credit Agricole е банката, която разполага с най-голямата клонова мрежа във Франция, втора е в Европа по същия показател и е осма в света. Институцията е трета по пазарна капитализация и не случайно е поставена на 8-о място в списъка на Corporate Knights. Корпорацията оперира в над 60 различни страни по света, но седалището й е разположено в Париж. Въпреки високите стойности при фактора за продажби спрямо въглероден двуокис финансовата институция остава в Топ 10 на отговорните компании. Около една трета от директорите в банката са жени.
Storebrand е най-голямата публично търгувана компания за застрахователни услуги, която отново, както и победителят в класацията, се намира в Норвегия. Фирмата предоставя още финансови услуги и пенсионно осигуряване. Около 40% от директорите в тази корпорация са жени. Усилията й са насочени силно към политиката на опазване на околната среда. При извършване на дейността си Storebrand пести енергия, намалява консумацията на хартия и рециклира. Корпорацията е въвела и специална награда, която дава на фирмите с най-добрите екологични и социални резултати.
Danske Bank, която е най-голямата банка по пазарна капитализация в Дания, показва висок коефициент и стойности по отношение производството на въглерод. Една пета от директорите в съвета на директорите на финансовата институция са от нежния пол. От класацията става ясно, че в Скандинавския регион държавите притежават висок рейтинг на отговорност. Като цяло в Европа корпорациите са по-добре регулирани, отколкото тези в Северна Америка или Азия. Корпоративната култура доказва, че държавата поддържа тесни връзки с бизнеса, а едновременно с това и със служителите, за да се постигнат добри резултати.


Методология


Началото на изследването е поставено през 2005 г. Анализът за класацията Global 100 е организирано на обща технологична платформа от Phoenix, което позволява да се филтрират най-добрите 10% от всички компании. Те са подредени според ключови индикатори, които изчисляват екологични, социални, ръководни и финансови данни, събрани от работна група на Corporate Knights и проверени от Bloomberg Professional. Компаниите са анализирани по региони и сектори на Световен индустриален стандарт на класифициране на MSCI, според Световен индекс на всички страни (ACWI) на MSCI. В началото социалните данни, тези за екология и управление се въвеждат в технологичната платформа от Global Sustainability Research Alliance (GSRA) и Asia Sustainability Research Alliance (ASRA). Финансовите анализи се извършват от Global Currents Investment Management. След това имената на 300-те от най-отговорните компании се представят на групата за изследване Corporate Knights и Inflection Point Capital Management (IPCM) за допълнителни изследвания. След като това се извърши, следващият ход е използването на патентования 5-факторен модел, развит от д-р Матю Киернан и IPCM. Този модел приема по-детайлен фокус върху качеството на стратегическите възможности за управление на компанията. Чрез него също се добавят още подробности към данните като възможности за иновации и способност за реагиране на променящите се конкурентни сили. След това в зависимост от изчисленията за всеки сектор се определят най-добрите 125 компании.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване