02/13/11 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Държавата не трябва да се намесва за цените на храните

Лъчезар Богданов, икономически анализатор, управляващ партньор в "Индъстри уоч"

Няма законни механизми, с които държавата да се намеси в ценообразуването. При наличието на отворена пазарна икономика, каквато е българската до голяма степен, цените дори не зависят от вътрешния пазар, а от световната търговия. Движението им ни показва нещо и това не трябва да бъде спирано, а да се търсят адекватни мерки да се отговори на промените.
Поскъпването на петрола ни казва пестете повече енергия. По-високите цени на какаото ни предупреждават или използвайте по-малко тази суровина, или засаждайте повече дървета. Сигналите, които дават променящите се цени, са положителни за развитието на икономиките. Този принцип трябва да се приложи и в България, щом цените на зърното вървят нагоре, значи има някакъв проблем. Това означава, че трябва да се засажда повече зърно, което от своя страна ще направи фермерството по-изгодно. Понятие като спекулативно високи цени не съществува, това са пазарни цени.
Кой решава кои цени са високи и кои не, или кои са спекулативни и кои не? Налагането на пределни цени не е методът да се защитят гражданите и да се повиши стандартът им на живот. По-добре е да се мисли как да се помогне на повишаването на покупателната способност на гражданите. Хората да имат повече заетост, да изкарват повече пари, това е, което тях като потребители ги интересува и към което трябва да се стреми развитието на една пазарна икономика. При налагане на цени, по-ниски от пазарните, се появява дефицит. Това ще доведе до съответно нарушение на закона и ще е поредната предпоставка за разпространение на корупционни дейности.
Подозирам, че правителствата винаги са си оставили вратички да се намесват, за да могат да налагат пределни цени на храните. Според мен не трябва, без значение дали е позволени или не. Крайно време е нашите управляващи да се еманципират малко и да спрат да прехвърлят отговорността за всички решения на Брюксел.
Или имаш пазарна икономика, или се наблюдава регулация на цените на стоки, услуги и търговия. Всичко друго е по средата, разбира се, но това са основните модели. Избира се между това или да правиш пазар, или да се провежда планова икономика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване