02/13/11 14:30
(http://e-vestnik.bg/)

Малките семейни изби по света… А у нас? Един поглед в Испания и Австрия

Кът от избата с най-старите бъчви и бутилки. Снимка: авторът

Бел. ред.: В цяла Европа са много развити малките семейни изби, които произвеждат между 20-30 хил. и 100-150 хил. бутилки вино годишно. Става дума не за масови марки, а за качествено вино, което намира пазар по определени вериги ресторанти, в магазини за ценители и за износ в незначителни количества, пак за ресторанти и клубове по света. Множество такива изби има в Австрия и Испания, тук представяме две от тях с текстовете на Илия Марков от Виноблог. В България този тип изби още не са развити, макар да има някои изключения като “Шато Де Вал” и др. Тук още се преследват цели за големи обеми производство и скъпи винарни с по-голям капацитет.

Избата Avgvstvs Forvm („Аугустус Форум”) е едно винарско бижу в един от най-важните винени тероари на Испания – Пенедес, който се намира в емблематичната Каталуния. Регионът е познат най-вече (можем да употребим дори гръмкото „световноизвестен”) с пенливите си вина – каба, които по според някои любители не отстъпват по качество на фамозните си френски конкуренти. От друга страна по всичко личи, че местните производители на бяло и червено сухо вино също се справят добре, макар да им липсва рекламата и престижът на испанските емблеми като Риоха или Торо.

„Аугустус Форум” е малка семейна изба, създадена преди двайсетина години. Освен с вино, собствениците ѝ се занимават и с производството на висококачествен отлежал винен оцет, който също се отличава с много високи вкусови качества.

Избата притежава 10 хектара (100 декара) собствени лозови масиви и ежегодно работи със собствениците на още 10, от които изкупува гроздето само, ако счете, че то изпълнява стриктните им изисквания от гледна точка на желаното качество. От така произведеното грозде, което е от най-известните и разпространени сортове – мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира, шардоне – винарите на „Аугустус Форум” произвеждат седем разновидности вино – две бели, от които опитах шардонето, което беше със страхотно качество; едно нетрадиционно, но великолепно розе, направено от каберне совиньон, и 4 червени.

Избата “Аугустус форум”. Снимка: авторът
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване