02/14/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Властта обеща да усвоим двойно повече европари до края на 2011 г.

Целта е до края на 2011 г. плащанията по проекти, финансирани от европейските фондове, да са не по-малко от 20%, или 1,5–1,6 млрд. лв. Това заяви министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев по БНР вчера. По думите му до момента са платени 10,3%, което означава, че се надяваме усвояването да се увеличи два пъти. За сравнение – от 2007 г. до 2009 г. са били разплатени едва 2%, или около 400 млн. лв.
10% усвояване на еврофондовете не е впечатляващо, подчерта еврокомисарят по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски след срещата си с финансовия министър Симеон Дянков в края на миналата седмица. Еврокомисарят обаче отчете, че през миналата година България е постигнала напредък, а с големите инфраструктурни проекти, които трябва да се реализират през 2011 г., усвояемостта ще се повиши значително. Според Левандовски страните, които ползват финансиране, трябва да покажат на европейския данъкоплатец, че се постигат резултати.
Всяка следваща година трябва да удвояваме процентите от изплатените досега средства, за да може да догонваме, обясни Дончев. Той припомни, че тази година по ОП „Транспорт“ трябва да стартира строителството на автомагистралите „Марица“ и „Струма“ и рехабилитацията на жп линията Пловдив–Бургас. Министърът подчерта, че при пътните проекти България има нужда от по-голяма скорост и от по-голяма бързина на процесите, защото крайният срок на договарянето е 2013 г., а за плащанията – 2015 година. Особено предизвикателно е трасето на автомагистрала „Струма“, защото тя ще има международен трафик.
Още през ноември м.г. е стартирала процедурата за ползване на експертния ресурс на международни финансови институции. Според министъра в България все още е проблем сложната координация между различните институции. Той заяви също, че страната ни още няма опит с жилищната политика и ситуацията в ромските квартали и махали. Трябва да се намери българският модел за разрешаването на проблема. Редно е по темата да има и обществен дебат и да не се правим, че тези хора не съществуват, допълни Томислав Дончев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване