02/14/11 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Документалната лента за Ходорковски се завъртя на "Берлинале"

Цялата филмова гилдия, която присъства на престижния кинофестивал в Берлин, посрещна със сензационен интерес документалната лента на германския режисьор Сирил Туши „Ходорковски“. Филмовият сценарий е посветен на съдбата, белязана от неочакван поврат за руския нефтен магнат, превърнал се в затворник номер едно в Русия. Прожекцията предизвика остра дискусия за правовата държава в Русия.
Засиленото любопитство към премиерата на „Ходорковски“ бе продиктувано и от лошия късмет, който съпътства битието на филма – бяха направени три опита за кражба на контактните копия. Преди това бяха извършени и няколко взлома в монтажното студио, където се монтира лентата, с намерението съдържанието да бъде копирано на части.
Самият автор – Сирил Туши, определи като „театър на абсурда“ злощастните събития, които той поставя в контекста на сблъсъка Путин-Ходорковски.
Кинодокументите, върху които работата продължава почти пет години, представят интервюта с руски обществени и политически фигури, както и признания на самия Ходорковски от съдебната зала. Използвани са и художествени похвати, като е направена възстановка на сцената с арестуването, в която маскирани спецчасти провеждат акцията по арестуването на бизнесмена по време на кацането на частния му самолет.
Режисьорът призна, че се страхува да покаже авторската кинолента в Москва заради собствената си безопасност. "Исках да покажа филма в Москва през май, но може да не го направя лично." Туши все пак признава, че няма да се лиши от партито след премиерата, с мотива, че „не трябва да се позволява на страха да ни управлява и да се отказваме от всичко".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване