02/14/11 17:03
(http://www.klassa.bg/)

"Речта на краля" триумфира със 7 отличия на филмовата академия

"Речта на краля" e безспорният победител, който получи 7 награди по време на тазгодишната церемония на Британската академия за филмово изкуство (BAFTA). Монархическата драма, която бе масово аплодирана във Великобритания, включително и от кралското семейство, бе обявена за най-добър филм, а Колин Фърт - за най-добър актьор заради органичното му превъплъщение в образа на Джордж VI.
Филмът на режисьора Том Хупър спечели в Лондон и наградата за изключителен британски филм, за най-добър и оригинален сценарий, както и за най-добри поддържащи роли за Хелена Бонъм Картър( като кралицата майка Елизабет) и Джефри Ръш (логопед, който лекува краля и става негов съветник и близък приятел). „Речта на краля“, която е с най-много номинации и за предстоящата церемония на „Оскар“-ите (12), получи и статуетка за музика на френския композитор Александър Десиле, която му бе връчена от сър Пол Макартни.
С бляскавия си успех в Лондон "Речта на краля", който излиза на българските екрани на 25 февруари, безспорно е сочен от филмовите критици като абсолютен фаворит за наградите на Американската филмова академия на 27 февруари.
Киноразказът на „Речта на краля“ разкрива как Джордж VI (бащата на Елизабет II) преодолява тежкото си заекване и сериозните психологически задръжки, поемайки престола като крал на Великобритания, и се превръща в обединител на нацията във време на тежките изпитания, предизвикани от Втората световна война.
50-годишният британски актьор Колин Фърт е отличен с наградата БАФТА за втора поредна година. На предишната церемония той получи признание за участието си във филма "Самотен мъж”, в който пресъздаде драматичните терзания на гей, загубил дългогодишния си приятел.
Британската филмова академия награди и главния конкурент на фаворита - филма „Социална мрежа”. Той взе три награди - за режисура (Дейвид Финчър), за монтаж и за адаптиран сценарий.
Натали Портман бе отличена за женска роля в "Черният лебед", но не можа да получи лично отличието си заради напредналата си бременност, която я ограничава в пътуванията.
Роджър Дикинс бе обявен от филмовата гилдия на Острова за най-добър оператор на филма на братята Итън и Джоел Коен „Непреклонните”, а „Генезис” получи наградите за звук, специални ефекти и художник.
Изгряваща звезда за 2010 г. е 33-годишният Том Харди, който дебютира преди 10 години в „Братя по оръжие” на Стивън Спилбърг и си партнира с Том Ханкс и вече прави впечатляваща кариера с ролите си в "Черният ястреб", "Рокенрола", "Бронсън", "Мария Антоанета", "Генезис" и др.
За най-добър чуждоезичен филм бе обявен шведският "Момичето с татуирания дракон" - екранизация на първия роман от трилогията „Милениум” на Стиг Ларшон, която бе показана в София на „Киномания“ миналата есен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване