02/15/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Китай е втора икономика в света, какво следва

в. Гардиън

Рисунка: доминиканюз

Неотдавна настъпи едно очаквано и забележително събитие. КНР официално изпревари Япония и стана втората икономика в света. Неговият възход има потенциал да подкрепи растежа на световната икономика, но в същото време може да доведе и до засилено напрежение.

Китай все още е беден, така че притежава потенциала да отбележи бърз растеж от ниско ниво. Тъй като е развиваща се държава обаче, той вероятно ще продължи да се концентрира върху износа, макар че последната му икономическа стратегия предполага, че Пекин може да започне да променя баланса в икономиката си, като постави по-голяма тежест върху вътрешното търсене.

Ако сравним Китай с другите най-големи икономики в света, разликата е очевидна. Той може да се нарежда на второ място по размер на икономиката, но по доходи на глава от населението е едва 119-и, по данни на Световната банка. Въпреки че японската икономика в размер на 5,5 трилиона долара е по-малка от китайската, средният доход от около 40 000 долара е десет пъти по-висок от този в Китай.

Съединените щати имат най-силната икономика в света, възлизаща на 14,9 трилиона долара, а приходите на глава от населението са подобни на тези в Япония - около 47 000 долара, по данни на Международния валутен фонд.

Китай продължава да разчита за растежа на икономиката си на износа - стратегия, която се оказа печеливша и за други развиващи се страни. Между 40 и 60 процента от БВП на Китай се осигурява от износ, докато в САЩ и Япония делът на износа е около 15 процента. Това поражда конфликти, особено на фона на желанието на други развити държави да възстановят икономиката си чрез износ.

Китай обаче възнамерява да ребалансира икономиката си в посока към вътрешния пазар - тоест да се отдръпне от износа. Това отчасти е реакция на очакваното намаляване на вноса от Запада, тъй като потребителите предпочитат да си изплащат дълговете, вместо да харчат със старите темпове. Китайските власти искат да избегнат протести като тези от 2009 г. пред вратите на фабриките, когато износът се срина и имаше масови съкращения на работници. Страната може да си позволи тази промяна, тъй като има зараждаща се средна класа, която успя да увеличи значително доходите си през първите три десетилетия на периода на реформи.

Пекин отдавна говори за реформи, но едва миналата есен промени забележимо политиката си. Дванайсетия петгодишен план, който беше приет тогава и влиза в действие идния месец, се концентрира върху развитието на сектора на услугите, върху нарастващата урбанизация и повишаването на доходите. Услугите осигуряват 40 процента от БВП на Китай, което е относително малко. Много от тях са непродаваеми в чужбина, което ще помогне за ребалансирането. Освен това едва малко повече от половината население на Китай живее в селските райони.

Стремежът към урбанизация ще подобри благосъстоянието на вътрешните мигранти, като им осигури по-добри перспективи за работа и възможност да се установят в градовете. Това ще помогне за увеличаването на приходите и разширяването на потребителската среда. Увеличаването на доходите на градските работници е ключова част от стратегията. Заплатите може и да претърпяха бързо увеличение, но делът на приходите, които отиват при работниците, намаля. Това отчасти обяснява спада на потреблението до 40 процента от БВП, което е по-ниско, в сравнение с повечето други големи икономики.

Крайната цел е амбициозна - да се поддържа растеж на икономиката през следващите 30 години. Китай е наясно с така наречения “капан на държавите със средни доходи”, заради който малко страни се нареждат сред богатите, тъй като растежът се забавя в отсъствието на технологични нововъведения и подобрения в производителността. Това означава, че Китай ще иска да продължи да се интегрира в световната икономика, така че китайските ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване