02/16/11 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Диктатори на опашка за сваляне

РИА Новости

Александър Лукашенко: снимка: белпан

След новината за предстоящото оттегляне на Мубарак американското списание “Тайм” побърза да публикува рейтинг на още 10 “диктатори”, които щели да се наредят след него на опашката към изхода. В не твърде престижната класация бяха включени и двама президенти на бивши съветски републики: беларуският - Александър Лукашенко, и таджикистанският - Емомали Рахмон.

Защо са избрани тъкмо тези страни, а не Грузия, Азербайджан или Туркменистан, които също не минават за фарове на свободата? Може би стремежът е да се представи желаното за факт: Грузия е съюзник на САЩ във “възпирането” на Русия, а Туркменистан и Азербайджан им дават твърде нужен газ.
Този начин на мислене е много опасен. Всъщност събитията в Египет и Тунис още не са ясни за никого. Те напомнят прословутата притча за слона, опипван от трима мъдреци на тъмно. Единият напипал слонски крак, друг - хобота, трети - опашката. И естествено тримата стигнали до различни изводи за същността на слона като цяло.

Повечето водещи издания в САЩ и Западна Европа идеалистично разглеждат събитията в Кайро и Тунис като “пробив” и “поука за всички диктатори на планетата”. Реалистичното малцинство допуска негативен сценарий за бъдещото развитие. Иранският печат пък съзира в Египет дългоочакваната “ислямска революция”, продължаваща традициите на антимонархическата революция в Иран през 1978-1979 г. Нека припомним, че тогава властта бе поета от аятолах Хомейни - с всички последици от това.

Фактически и трите гледища са верни, но непълни. Позицията на западния “мейнстрийм” е най-уязвима, нищо че протестиращите в Египет и Тунис наистина използваха разни “гугли” и “туитъри”, тъй мили на американските публицисти. “Напълно е очевидно, че и египтяните, и тунизийците са постигнали впечатляваща победа над деспотизма и корупцията в името на свободата, самоуправлението и човешкото достойнство”, пише Роджър Коен в “Ню Йорк таймс”.

Чул го господ, както се казва. Уви, за момента възстановеното чувство за достойнство и в двете държави си проличава главно в колективните искания за по-високи заплати. Но същият този либерален вестник “Ню Йорк таймс” дълги години ни чете лекции колко е вредно за икономиката бързо да се вдигат заплатите и да се “надуват” социалните разходи.

Впрочем, онези, които подкрепят версията за “благодетелните” арабски революции, неохотно признават, че освен нежния хобот слонът има и крака, които тъпчат всичко наоколо. Мимоходом се споменават египетските “Мюсюлмански братя”, внесени от Русия в списъка с терористични организации още в началото на 2000-те. “Братята” обаче не фигурират в съответния списък на САЩ, за разлика от палестинското движение “Хамас”.

Защо? Вероятно защото “Хамас” се бореше главно срещу САЩ и Израел, а “Братята” още по съветско време разпространяваха в ислямските ни региони нелегална литература. Тъй че и ние се борехме срещу антисъветските ислямистки организации, а пък американците - срещу антиамериканските. При все че за самите терористи Русия е част от западния свят, “уязвимите слабини” на големия шейтан.

Да припомним, че и през войната в Нагорни Карабах, и през двете “чеченски войни” на бивша съветска територия се сражаваха ислямисти “доброволци” от арабски държави - египтяни, йеменци, саудитци и други. Тоест поданици на режимите, които може да бъдат разрушени, ако революционната вълна от Египет, ключова арабска страна, тръгне нататък.

Навремето успяхме да ограничим дейността на арабските бойци в Чечения, защото Москва съумя да намери разбиране у Мубарак и други арабски режими. Аргументът бе, че щом тренират достатъчно и се напият с кръв в руски Северен Кавказ, тези господа ще донесат проблеми и на арабските лидери. От всички близкоизточни режими най-благоприятно за Русия откликна тъкмо бившето египетско ръководство и шефът на тайните служби Омар Сулейман, който сега май изчезна някъде. “Мюсюлманските братя” твърдяха, че подкрепят чеченските “въстаници” само в идеологически план, но египетските власти взеха ...

Публикувана на 02/16/11 23:30 http://e-vestnik.bg/11087/diktatori-na-opashka-za-svalyane/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване