02/16/11 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Мирен преход към демокрация в Либия – мисията невъзможна

Ефектът на доминото настигна ли Либия? Аналогията на вълненията в джамахирията от последните два дни с революциите в Тунис и Египет е доста подвеждаща.
Едва ли някой сериозно мисли, че в тази страна, която няма конституция, а формата на управление са т.нар. народни комитети, които са всъщност военни, може да бъде извършен преход към демокрация днес или утре. Кой ще направи тази промяна? През последните четири десетилетия полковник Кадафи е Либия и Либия е полковник Кадафи. Никаква прилика с Хосни Мубарак или Бен Али, които управляваха с парламент и с опозиция, макар и контролирана. Синдикати в Либия – каква смешка. Навремето Рейгън не успя да унищожи физически Муамар Кадафи, като бомбардира лагера му, дългогодишното ембарго не вдигна на бунт подчинените на полковника и едва ли ще му се случи нещо сега, когато той се поукроти и поддържа мирно съвместно съществуване с останалия свят. 69-годишният Кадафи доста устройва и САЩ, и Европа. Той се отказа от разработване на атомни и химически оръжия, осъди 11 септември 2001 г., спира всеки ден стотиците хиляди бежанци от Сахара да залеят Европа. А когато става дума за петролни сделки - най-силното оръжие в ръцете му, се пазари като бизнесмен.
Заради всичко това Лондон пусна атентатора Меграхи с фалшивата диагноза на умиращ, а швейцарският президент отиде на крака в палатката на полковника, за да се извинява за задържането на сина му в Женева. За момента Кадафи изглежда непоклатим. Освен ако някой от неговите синове не му отнеме диктаторския жезъл. Но това няма да е демокрация, а династия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване