02/18/11 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Екатерина Каравелова - има ли такива жени днес до българските политици?

Екатерина Каравелова. Снимка: архив

7 ноември 1885 година… Кореспонденция на фон Хун за вестник “Кьолнише цайтунг: “…Княз Александър е напуснал българските позиции край Сливница. Столицата е в опасност. Обща паника сред населението. Навякъде се виждат безутешни лица и крайно отчаяние. Само една млада, малка госпожа прави изключение - Катинка Каравелова - любезната съпруга на министър-председателя. Само тя остана непоколебима. Не вярваше на слуховете, които се пръскаха из града… Право се говореше сетне, че на 7 ноември 1885 година г- жа Каравелова беше единственият мъж сред софийското население…”

Екатерина Каравелова допълва в спомените си: „Помня, след завръщането на войските, Кесяков Константин, Рачо Петров, Никифоров и Олимпий Панов пият чай. Тримата участници в боя при Драгоман подемат припирня за звънеца на крал Милан - който в бягството си, да не попадне в плен, изоставил някои свои вещи, между които и един звънец. Те тримата се препираха кой да го вземе. Рачо Петров кряскаше, че той пръв го е видял, Кесяков се препираше, че той му го е показал, а Олимпий добродушно им казваше, че той пръв е турил ръка на звънеца, значи нему се пада. Аз любопитно слушах и гледах тия сериозни мъже с какъв хазарт се карат за такъв маловажен трофей, който нямаше друго значение освен, че бил простейши звънец на крал Милана. На Никифоров, винаги сдържан, омръзна тази сцена и тури край по един неочакван за мене начин: ” Ако искате да ме послушате, дайте звънецът на Госпожата, нека го държи за спомен от тия дни, в които ни е била скъпа помощница, непоколебима в най-тежките минути. Когато бяхме готови главите си да загубим, тя със своята вяра в благополучния изход на войната подигаше духът… Бай Петко и аз много й дължим”. Последното, изговорено с тих глас, подейства не само на мен, но и на тримата кавгаджии. Звънецът ми се връчи с някаква нескопосана театрална реч от Кесякова - имам го и до днес…”

Коя е всъщност Екатерина Каравелова? Уникална личност. Съпруга на големия общественик - Петко Каравелов - строителят на “съвременна България”, три пъти министър–председател след Освобождението. В периода 1884-1886 година Петко Каравелов е за втори път министър-председател.

„Голямата фигура на Петко Каравелов не може да се отдели от неговата съпруга” пише в спомените си софийският митрополит Стефан. “Дейността им така често се преплита и допълва, че едно разграничаване е почти невъзможно…” – допълва друг техен съвременник.” Няма проява в живота на българския народ след Освобождението, дето да няма някакво участие и г-жа Екатерина Каравелова” – ще напише проф. Иван Георгов в Увода на Сборника, издаден през 1928 година по повод половинвековната й обществено - полезна дейност.

17 години по-млада от съпруга си, Екатерина Каравелова навлиза в реалната политика така, както малко жени и до днес са сторили това. Няколко месеца след сватбата /1880 година/ Петко Каравелов е вече министър-председател и по време на първата му голяма обиколка из страната младата съпруга не само го съпровожда, но е и негова частна секретарка. Тя владее писмено и говоримо руски, френски, немски и английски език, води кореспонденцията му - особенно чуждестранната, дава последна редакция на всичко, което Петко Каравелов й диктува.

След смъртта на Петко Каравелов (24 януари 1903), Народното събрание гласува народна пенсия за семейството му. Лошото материално положение на “пословичния безсребърник” не е тайна за никого. Според финансиста Атанас Буров, Петко Каравелов е единственият български политик, който не е откраднал нито стотинка.

Получила пенсия, 42-годишната вдовица не може да остане повече на държавна служба - да учителства. А до тук Екатерина Каравелова е посветила 14 години на учителската професия - в Русе, София, Пловдив… Сред ученичките й, изпитали очарованието на нейната личност, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване