02/20/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Докладът на ЕК е изключително обективен

Елеонора Николова, член на БОРКОР

Междинният доклад на ЕК е изключително обективен. Той отразява както всички законодателни инициативи, които бяха предприети в областта на съдебната власт – промяна в Закона за съдебната власт и промяна в НПК, така също и промените, които предстои да се случат –изработването на нов Наказателен кодекс. В този смисъл не можем да намерим в доклада усилие на България, което да не е отразено. Същевременно са включени и всички събития от последните два месеца, които са широко коментирани у нас. Например, изтичането на информация от специалните служби, необходимостта СРС-тата да продължат да бъдат наблюдавани като чувствителна мярка за събиране на доказателства. В този смисъл няма тема, която да не е третирана. Нека уточним, че политическият доклад предстои да излезе през лятото.
Целта на настоящия е да ни насочи в определена посока. Препоръчва се да се продължи работата за по-сериозен контрол на СРС-тата. Това са тревоги и на българското общество. Виждаме, че министър Маргарита Попова и всички, които имат отношение към тази материя, изказаха тези в каква посока трябва да се подобри контролът. Коментарът в доклада по повод оправдателните присъди за корупция по високите етажи на властта отново следва тревогите, които има в нашето общество за правосъдната система. Неуспехите по събиране на доказателства отново се коментират и се препоръчва повишаване квалификацията на полицейските органи. Позитивно е оценено желанието да се свържат информационните системи на НАП и на митниците.
Независимо че в България Законът за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин, е предмет на много сериозен дебат, смятам, че обсъждането е необходимо по няколко причини. На първо място, да се даде гаранция, че се спазват човешките права, и освен това да се разширят възможностите на държавата за конфискуване на средства, придобити по престъпен начин.
Другата основна тема е звеното за борба с корупцията БОРКОР. Оценките за него са 50 на 50. Дори виждам малко повече критичните оценки. Ясно е схваната ролята на центъра като орган, който не изземва правомощията на други органи, а има за цел да работи за подобряване на нормативната и административната среда за борбата с корупцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване