02/20/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Нуждите от енергия в света може да се утроят до 2050 г.

Световните нужди от енергия може да се утроят до 2050 г. спрямо нивата си от 2000 г., ако развиващите се икономики продължат да следват сегашните си модели на развитие. Това твърдят от енергийната компания Shell в доклада си за енергийните сценарии на бъдещето „Сигнали и пътни знаци”. Документът представя актуализираната гледна точка на компанията към развитието на енергийните сценарии до 2050 г., като взема предвид последиците от глобалната икономическа и финансова криза. През следващите четири десетилетия в световната енергийна система се очакват сериозни предизвикателства.
Според експертите на компанията нуждите от енергия ще се увеличат заради гигантските по население Индия и Китай, които навлизат в най-енергоемката си фаза на развитие. Натискът на търсенето ще стимулира алтернативните доставки и по-ефективното потребление на ресурси, но сами по себе си тези два фактора няма да са достатъчни да тушират нарастващите нужди.
Естествените иновации и конкуренция могат да доведат до подобряване на енергийната ефективност и да намалят основните нужди от енергия с около 20% до 2050 г., смятат от Shell. Но като се вземат предвид състоянието на технологиите, геологията, конкуренцията, финансите и политиката, обичайният ръст на доставките може да достигне увеличено производство на енергия с около 50%.
В такъв случай ще остане празнина между доставките и нуждите на бизнеса от около 400 екзаджаула (1018 джаула) годишно – толкова е бил обемът на цялата индустрия за 2000 г. Тази празнина, която от Shell наричат „Зона на несигурност”, трябва да бъде преодоляна чрез комбинация от управление на нуждите и разрастване на производството.
Според компанията производството и доставките ще се борят да настигнат скоростта на увеличаващите се нужди от енергия. До края на това десетилетие обаче нарастването на енергийното производство от достъпни източници на нефт и газ няма да може да отговори на очакваните нива на търсенето. Алтернативните енергийни източници като биогоривата могат да заемат по-сериозно място в енергийния микс, но за съжаление няма „универсален лек”, който да тушира напълно напрежението между търсенето и предлагането на енергия, обясняват от Shell.
По-голямото търсене може да се компенсира частично с интелигентното развитие на градовете, насърчаването на устойчивата политика и търговските и технологичните иновации. Това обаче ще доведе до ценови шок за потребителите. Политиките, които ще се приложат в следващите 5 години, ще определят инвестициите в следващите 10 г. и това в голяма степен ще предопредели глобалната енергийна картина през 2050 г., твърдят в доклада си от компанията. Дори и изкопаемите горива да можеха да задържат сегашния си дял в енергийния микс и да отговорят на увеличаващото се търсене, въглеродните емисии биха достигнали ниво, което да застрашава сериозно съществуването на хората. Все по-трудно ще бъде задържането на въглеродните емисии на поносими нива в атмосферата.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване