02/20/11 15:11
(http://www.klassa.bg/)

Повече от 500 милиона планети в Млечния път са годни за живот

Учени от НАСА проведоха първото космическо преброяване на планетите в нашата галактика. Резултатите са астрономически – в Млечния път има най-малко 50 млрд. планети, като най-малко 500 милиона от тях се намират в нито твърде гореща, нито твърде студена зона, в която би могло да има живот, съобщи АП. Данните са събрани от телескопа „Кеплер“ на НАСА.
Главният учен на мисията „Кеплер“ Уилям Боруки обясни, че астрономите са използвали броя на планетите, които са открили през първата година на изследването на малка част от звездното небе, за да изчислят колко вероятно е около звездите да обикалят планети. За да засече една планета, „Кеплер“ я наблюдава, докато преминава между Земята и звездата, около която обикаля. До момента телескопът е открил 1235 кандидат-планети, като 54 от тях са в зоната Голдилокс, където условията са подходящи за съществуването на живот. Основната мисия на „Кеплер“ има за цел не да изследва отделни светове, а да даде на астрономите представа за броя на планетите, особено онези, които са подходящи за живот, в нашата галактика. Те използват едва една четирихилядна от нощното небе, което „Кеплер“ наблюдава, и правят своите изчисления на базата на получените данни.
Боруки и неговите колеги стигнали до извода, че една от всеки две звезди имат планети, както и че около една на 200 звезди обикалят планети в обитаемата зона. Според тях това е минималният брой на годните за живот планети в Млечния път, тъй като около тези звезди могат да обикалят повече от една планети. Освен това „Кеплер“ тепърва ще търси планети, които са по-отдалечени от своите звезди, подобно на Земята, тъй като ако телескопът беше на около 1000 светлинни години от нас и забележеше Венера например, щеше да има много малък шанс да види и Земята, обясняват астрономите.
За да изчислят общия брой на планетите, учените използвали вече наблюдаваната честота и я приложили за всички звезди в Млечния път. В продължение на много години астрономите са смятали, че в нашата галактика има 100 млрд. звезди, но миналата година студент от Йейл изказа хипотезата, че техният брой е по-близо до 300 млрд. Не трябва да забравяме, че нашата галактика не е единствена. Учените смятат, че съществуват около 100 млрд. галактики във Вселената.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване