02/20/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Юрий Тодоров, председател на АЗС, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси в дисциплината „Застрахователни и осигурителни измами”: Измамите са се увеличили, но не толкова като брой, а като стойност

- Г-н Тодоров, кое се увеличи повече - измамите или кражбите в застраховането?
- Според статистиката за кражби на автомобили през 2010 г. те са намалели почти два пъти. Това не се дължи само на усилията на МВР, а и на преструктурирането на пазара на крадени коли - вече се предпочитат по-новите модели. При кражбите на имущество няма съществена промяна. Забелязва се обаче зачестяване на набезите към каси, търсят се парични средства, има и няколко случая на кражба на оръжие. Измамите като цяло са се увеличили, но не толкова като брой, а като стойност. Те вече преминават от автомобилното застраховане към „Карго“ полиците.

- Лизингът ли е с най-голям дял на порочните схеми?
- Застрахователите допуснаха грешка, като позволиха лизинговите компании да си създадат брокери, защото в момента те изнудват клиентите да сключват полици през тях. Същото е при банките. Имахме случай, при който клиент получава оферта за полица, два пъти по-скъпа през брокера, отколкото през самата застрахователна компания. Той я беше надзастраховал и натоварил с лизингови вноски. Представителите на застрахователя обаче не биха изплатили толкова висока сума. Когато клиентът каза, че ще сключи полицата директно при застрахователя, лизингодателят не я призна с настояването, че трябва да мине през брокера, тъй като на него му вярва. Така печели техният брокер и натоварват клиента. КФН трябва да се намеси.

- Но съществува и хипотезата, че в повечето схеми е намесен вътрешен човек...
- Измамата е процес, който може да започне на различен етап от застраховката. На това учим студентите във ВУЗФ, където за първи път се преподава дисциплината „Застрахователни и осигурителни измами“. Там те разглеждат различни казуси от практиката и много добре знаят, че не бива да пренебрегваме т. нар. случайни– т.е. при сключването им клиентът няма намерение да ги използва, но после настъпва събитие, решава, че ще изкара повече пари, и прави измама. Вярно е, че големите схеми се планират, като се включват и служители на фирмата. Щетите обаче минават и през одобрението от директори, дори от ръководството. Затова и много по-трудно се изплащат големите суми.

- За или против маркирането сте?
- В България маркировката се прави единствено като защита срещу кражба. Затова съм против маркирането. Застрахователят кара клиента да се маркира, там го снимат и се описват щетите, а това е негово задължение, за което потребителят не бива да дължи никакви пари.

- През 2010 г. КФН предприе редица нормативни промени, свързани с „Гражданска отговорност“. Какво още трябва да се направи?
- Като се има предвид, че обезщетенията, и то в частта им неимуществени вреди, нарастват лавинообразно, цената е доста ниска. Според мен в близките години застраховката ГО трябва да се вдигне с поне 30-40%. Обезщетението за убит на пътя у нас е между 30 и 100 хил. Това е твърде малка сума поради невъзможността на застрахователите да поемат по-висок праг на щетимост. Затова и КФН предприе нормативни промени и търси начини за плавното увеличение на полицата. Трябва обаче да се работи и по бонус-малус система. На практика тя не съществува у нас. В Гаранционния фонд има система, в която се вижда ПТП, но застрахователите не я ползват. Пазарът просто не се саморегулира въпреки усилията на МВР и КФН. Бонус-малус системата изчислява само малуса за клиента – т.е. с колко ще му бъде увеличена полицата, ако е рисков водач. Бонуса го няма – колко ще му бъде намалена полицата, ако е съвестен шофьор – това го решава всеки отделен застраховател. Така че предстои още работа, за да се стигне до общи правила както за изчисление на малуса, така и за бонуса.

- Но това не заплашва ли принципите на свободна конкуренция?
- Затова може да бъде уредено с обща нормативна промяна, в която всички застрахователи да участват. Ние предложихме много по-проста схема. Бонусът да се дава, след като се определи крайната премия, на базата на отнетите точки. Ако водачът имам пълния комплект, да получава определена отстъпка и при всяка взета точка да плаща по-скъпа премия.

- Изпрати ли застрахователният сектор най-трудното от кризата?
- Не бих казал, че годината беше толкова трудна на фона на ситуацията в други отрасли. По-скоро застрахователите трябва да се преориентират към нов вид услуги или промяна на условията. От друга страна, ми се струва, че на пазара ще настъпи окрупняване – не изключвам сливания, както и лоша година за някои дружества.


Интервюто взе Диди Миткова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване