02/21/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Подпалиха правителствени сгради в Триполи

В столицата Триполи бяха подпалени сградите на правителството и на министерството на правосъдието, съобщи вчера Ройтерс. Масовите протести в Либия с искания за оставката на управляващия от 42 г. лидер Муамар Кадафи, които започнаха на 15 февруари, ескалират. Атакуван и ограбен бе и офисът на държавната телевизия в столицата. Според Си Ен Ен ситуацията в Либия става все по-сериозна, а силите за сигурност спешно напускат Триполи. Други агенции, цитирани от Нюзру, посочват, че служители на силите на реда участват в грабежите на столични банки и магазини. В същото време Би Би Си уверява, че либийските власти са успели вчера да установят контрол над улиците в столицата.
Според очевидци освен правителствената сграда и телевизията през нощта в неделя са били подпалени няколко полицейски участъка и сграда на местното самоуправление, съобщи катарската телевизия „Ал Джазира“. „Ал Арабия“ предава, че местните жители са започнали да сформират комитети за самоотбрана срещу мародерите. Според телевизията при сблъсъците между протестиращите и силите на реда в Триполи са загинали 61 души.
Нюзру припомня, че получаването на обективна информация от либийската столица е затруднено, тъй като сателитните връзки и интернет работят с прекъсвания, много чужди журналисти са били принудени да напуснат страната, а на представителите на местните медии е забранено да влизат в Бенгази, където през последните дни имаше кръвопролития. Там военните са преминали на страната на противниците на режима и градът е под контрола на демонстрантите, съобщават източници, цитирани от Нюзру. Освен Бенгази още няколко либийски града са под контрола на демонстрантите. Според Международната федерация за човешки права, цитирана от АФП, жертвите от началото на протестите в Либия са между 300 и 400. По данни на „Хюман райтс уоч“ от началото на сблъсъците са загинали най-малко 233 души, а около 1000 са пострадали.
Министърът на правосъдието на Либия Мустафа Мохамед Абуд ал Джелейл е подал оставка вчера в знак на протест срещу „прекалената употреба на сила срещу демонстрантите“, твърди частният в. „Курина“.
Си Ен Ен Тюрк предаде, че международното летище в Триполи е било превзето от антиправителствените демонстранти. Пътнически самолет на турските авиолинии, който замина за либийската столица, за да евакуира турските граждани, не успя да кацне и бе принуден да се върне обратно вчера.
Появиха се и информации от либийската опозиция, че Муамар Кадафи е напуснал Либия и е заминал за някоя от страните в Южна Америка, вероятно Венецуела. По непотвърдени данни потушаването на безредиците в Бенгази се ръководи от един от синовете на Кадафи – Хамис, който е командир на елитно подразделение на армията.
Най-големият син на Кадафи – Сейф ал Ислам, е бил ранен при престрелка, съобщи „Мюсюлманското братство“, цитирано от „Интернешънъл бизнес таймс“. Сейф ал Ислам се появи в неделя вечерта по националната телевизия в опит едновременно да заплаши и успокои хората, като увери, че армията ще успее да предотврати един от най-кървавите бунтове в арабския свят, който по думите му е резултат от външен заговор. Той предупреди за опасността от гражданска война и подчерта, че ако няма реформи, Либия ще бъде залята от кървави реки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване