02/22/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат 983 млн. лева по проекти за енергийна ефективност

По оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) се отпускат 983 млн. лв. за проекти, пряко свързани с енергийната ефективност. Към момента се изпълняват 503 проекта, които са на обща стойност 244 млн. лв. „Тези планове включват мерки по всички нива на енергийната верига от инвестиции във възобновяеми енергийни източници до саниране на сгради“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на форум за зелена икономика. По думите му проекти за обновяване на училища, административни сгради и детски градини за още 200 млн. лв. чакат финансиране. МРРБ ще преговаря с други министерства за възможности за намаляване на данъчната ставка при саниране на жилищата, каза още Плевнелиев.
По оперативната програма ще бъдат дадени още 244 млн. лв. за мерки, свързани с енергийната ефективност на градската среда. По тази мярка ще могат да кандидатстват общините с проекти, които ще оптимизират разходите им за осветление или модернизиране на градския транспорт.
Нова схема по ОПРР ще стартира през юни. Тя е на стойност 78 млн. лв., които са предназначени за саниране на многофамилни жилищни сгради. „Най-малко 4 млрд. евро ще са необходими за саниране на жилищния фонд в България“, уточни министър Плевнелиев. Според него средствата ще отидат за санирането на повече от 700 хил. жилища в страната, в които живеят над 3 млн. българи. Той посочи, че спестената енергия от тази мярка ще се равнява на 1600 мегаватчаса, което е равносилно на АЕЦ „Белене“.
„Другите проблеми, на които трябва да се обърне внимание, са при управлението на отпадъците и чистотата на водите“, посочи екоминистърът Нона Караджова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване