02/23/11 17:13
(http://www.klassa.bg/)

България и Румъния трябва да са част от Шенген възможно по-скоро

Карлуш Коелю, член на Европейския парламент и докладчик за готовността на България и Румъния за прилагане на правото на Шенген

Всички в Европейския парламент считаме, че България и Румъния трябва да са част от Шенген, колкото е възможно по-скоро. Когато вашата страна се присъедини към Европейския съюз, означаваше автоматично да поеме задължението да спазва правилата на Шенген. Със самото присъединяване се очакваше и беше напълно нормално да станете част от шенгенското семейство.
В Брюксел се срещнах с българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Останах силно впечатлен от мерките, взети от българските власти, за да бъдат съгласувани с шенгенските правила.
Всички доклади, които получих от експертите, посетили България, са много добри. Но не е правилно в Брюксел да се говори с министри, експерти и само така да се съставя доклад за България. Затова лично трябваше да посетя страната, за да се уверя на място как вървят нещата и какви мерки взима и вече е взело правителството, за да се съобрази с препоръките.
Надявам се, че критериите, които се прилагат спрямо България и Румъния и спрямо държавите, които вече са част от шенгенското пространство, са еднакви.
Шенген не може да буди доверие, ако прилагаме едни правила за страните кандидатки и други за тези, които вече са членки. В Европейския парламент сме срещу двойните стандарти. България и Румъния трябва да спазват същите разпоредби, които са в сила в останалите страни - членки на Европейския съюз.
Шенген всъщност е свободно движение, а то се основава на взаимното доверие. Това означава, че всички държави членки трябва да спазват законите и правилата на Шенгенското пространство, тоест има препоръки относно сигурността, които трябва стриктно да се спазват.
Когато България се присъедини, трябва да имаме доверие за начина, по който вашата страна контролира границите си, тъй като
българските граници се превръщат в европейски. Но по същия начин и България трябва да има доверие, примерно на Португалия, Франция, Германия и Италия, или на която и да е друга държава за това, което те правят. Така че правилата трябва да са абсолютно еднакви за всички страни. Ако не са еднакви, не е честно.
В Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред вече имаме достъп до документите, отразяващи напредъка на България и Румъния. Затова трябва да благодарим на българското и румънското правителство. Няма за какво да благодаря на Съвета на Европейския съюз, защото той ги скри и не искаше да ги даде на парламента. За това му поведение преди време критикувах съвета. Не мога да разбера причината.
Но след инициативата на българското и румънското правителство миналата седмица получихме документите.
Има две теории за това защо съветът ги е скрил и строго ги е класифицирал. Аз предпочитам да работя с факти, но говорейки за теории, има една добра теория, според която съветът се страхува, че ако отвори вратата към Шенгенската зона, трябва да бъде задължен да даде конфиденциални документи. Отговорихме, че след като Европейският парламент получава повече власт, трябва да може да работи с тях.
Има и друга теория, да кажем, че някои държави се опитват да блокират Румъния и България от присъединяване и създават изкуствени пречки. Надявам се това да не е вярната теория.
Бих искал да представя доклада си за готовността на вашата страна да стане част от Шенгенското пространство възможно най-бързо. Това означава, че след като извърша всички посещения за оценка на място, ще обработя данните. Но с цел да не забавям процедурата, предложих 2 май тази година като краен срок, за да бъде дадено становище по отношение на готовността.
Бих искал да кажа, че определено след известно време Европейският парламент ще даде мнение. Надявам се, че ще е така, може би още тази година, не мога да кажа със сигурност. В случай че бъдат спазени всички препоръки по отношение на сигурността, България веднага ще бъде член.


Пред БНТ, със съкращения
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване